Tσε: «Κανείς δεν μου μιλάει. Κανείς δεν με ανακρίνει». Σήμερα γεννήθηκε το σύμβολο της επανάστασης

1395

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει συνώνυμο της επανάστασης. Ο άνθρωπος που ενέπνευσε και εμπνέει ακόμα, εκατομμύρια ανθρώπους να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο. Ο άνθρωπος που έγινε σημαία επαναστατικών οργανώσεων, αφίσα σε φοιτητικά δωμάτια εξεγερμένων νέων, ταινία, τραγούδι, τατουάζ στα μπράτσα ποδοσφαιριστών, ακόμα και σύμβολο της pop κουλτούρας. Σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια, ήρθε στη ζωή ο κομαντάντε Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τσε.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1928, στο Ροζάριο της Αργεντινής, από αστική οικογένεια, έπασχε από άσθμα μια ασθένεια που θα τον ταλαιπωρούσε έως το τέλος της ζωής του και η οποία τον οδήγησε στην απόφαση να σπουδάσει ιατρική.

Μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες, ο Τσε ταξίδεψε στην κεντρική και νότια Αμερική. Στα ταξίδια αυτά διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών, γεγονός που άναψε την πρώτη επαναστατική σπίθα μέσα του και έστρεψε τον Τσε προς τον Μαρξισμό.

Το 1955 γνώρισε στο Μεξικό, τον Φιντέλ Κάστρο ο οποίος έπεισε τον Τσε να ενταχθεί στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που στόχευε στην ανατροπή του Κουβανού δικτάτορα, Φουλχένσιο Μπατίστα. Το 1956 ο Τσε, ο Φιντέλ και άλλοι 80 επαναστάτες αποβιβάστηκαν στην Κούβα και ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο ενάντια του δικτατορικού καθεστώτος. Στην Κούβα, ο γιατρός Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γίνεται ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και ηγείται της κουβανικής επανάστασης, οι δυνάμεις τις οποίας καταλαμβάνουν την Άβανα την πρωτοχρονιά του 1959, αφού προηγουμένως είχαν αναγκάσει του δικτάτορα Μπατίστα να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μετά τη λήξη της επανάστασης, ο Κάστρο έκανε Κουβανό πολίτη τον Τσε Γκεβάρα, ο οποίος ανέλαβε αρχικά το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας και στη συνέχεια τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας. Όμως γρήγορα επέρχεται ρήξη στις σχέσεις Φιντέλ και Τσε, καθώς ο κομαντάντε είχε περισσότερο κομμουνιστικές ιδέες από τον Κάστρο, ενώ πίστευε πως έπρεπε να υπάρξει γενικευμένη επανάσταση στα κράτη της λατινικής Αμερικής.

Ο Τσε αποφάσισε να εγκαταλείψει την Κούβα προκειμένου να συνεχίσει το επαναστατικό του έργο. Αρχικά, πήγε στο Κονγκό καθώς θεωρούσε ότι η Αφρική ήταν ο αδύναμος κρίκος του Ιμπεριαλισμού. Εκεί, εντάχθηκε στις τάξεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, όμως γρήγορα κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα οργανωμένο επαναστατικό κίνημα.

Επόμενη και τελευταία στάση του Ερνέστο Γκεβάρα ήταν η Βολιβία, την οποία εκείνη την περίοδο κυβερνούσε η υποστηριζόμενη από της Η.Π.Α., χούντα του στρατηγού Ρενέ Μπαριέντος. Στη ζούγκλα της Σάντα Κρουζ ο κομαντάντε οργάνωσε έναν επαναστατικό πυρήνα που αποτελούταν από 50 αντάρτες και ίδρυσε τον Βολιβιανού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο Τσε όμως δεν κατάφερε να πάρει με το μέρος του τους Βολιβιανούς αγρότες, την ίδια στιγμή το δικτατορικό καθεστώς με τη βοήθεια της CIA εξαπέλυσαν λυσσαλέα επίθεση εναντίον του, ενώ ούτε το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας τον υποστήριξε.

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1967 όταν ο Τσε και οι αντάρτες του περικυκλώθηκαν από δυνάμεις του Βολιβιανού στρατού. Ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στην κνήμη, συνελήφθη και και μεταφέρθηκε στον οικισμό Λα Ιγκέρα. Την επόμενη μέρα και αφού πράκτορες της CIA ανέκριναν τον αιχμάλωτο Τσε, ο αξιωματικός του βολιβιανού στρατού Μάριο Τερά τον εκτέλεσε. Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις», είπε ο Τσε πριν τον δολοφονήσουν.

 

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια