RESTART στην οικονομία

Γιατί να μη δοκιμάσουμε αυτήν τη συνταγή, αφού όλες οι άλλες έχουν αποτύχει παταγωδώς;

994

 

  • Πάταξη της φοροδιαφυγής ή περικοπή των δαπανών η νέα κόντρα στα υψηλά κλιμάκια του υπ. Οικονομικών
  • Το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περί τα 16 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή

Έξι χρόνια κρίση και πάνω από δυο ντουζίνες συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης. Μια οικονομία κατακερματισμένη, με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες εσωτερικής υποτίμησης να μην έχουν αποδώσει. Από την ώρα που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο έχουν περάσει πάνω από 10 φορολογικά νομοσχέδια, οι φόροι έχουν πολλαπλασιαστεί και σε αριθμό και σε ύψος. Με 1 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο κάθε μήνα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι στο ναδίρ. Παρά τις ρυθμίσεις οφειλών, οι πολλαπλοί φόροι έχουν γονατίσει την πραγματική οικονομία.

Το εσωτερικό και το εξωτερικό χρέος

Ωστόσο, η πολυετής κρίση δεν φαίνεται να μας έχει βάλει μυαλό. Έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα το εξωτερικό χρέος και έχουμε αφήσει στην άκρη το εσωτερικό, που ξεπερνά τα 220 δισ. Αυτά κατανέμονται ως εξής: 90 δισ. τα ληξιπρόθεσμα, πάνω από 20 δισ. τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 109 δισ. τα κόκκινα δάνεια.

Για να συνεννοούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, φυσικά, η διευθέτηση του χρέους είναι κρίσιμη στην παρούσα φάση γιατί θα δώσει το μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η χώρα απαλλάσσεται από τα υψηλά τοκοχρεολύσια και το ρίσκο της χώρας μειώνεται. Από τη στιγμή που το κράτος έχει συνέχεια, το χρέος θα μπορεί να παραταθεί έως το 2070 και… βλέπουμε! Το δύσκολο, όμως, είναι το χρέος εντός της χώρας. Αυτά τα 220 δισ. θα πρέπει να διευθετηθούν, πράγμα που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αφού οι υποχρεώσεις προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ξεπερνούν κατά πολύ το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Το κυνήγι των πλεονασμάτων

Αν θέλουμε να το αποτυπώσουμε σε όσο πιο απλά ελληνικά, όλοι μιλούν για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή τα χρήματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας και όχι τις πληρωμές για τόκους και δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ίσα που καταφέρνουμε να βγάζουμε πλεόνασμα για να καλύπτουμε τις εσωτερικές υποχρεώσεις του κράτους. Αν και η στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες έχει δημιουργήσει μια μάλλον πλασματική εικόνα. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η οικονομία χρειάζεται ενα «restart» για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Οι υποχρεώσεις να πληρώνονται, να μειωθούν οι υπέρογκοι φόροι, να πέσουν τα ποσοστά ανεργίας, αφού θα έρθουν επενδύσεις με παράλληλη προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Για να έρθει όμως αυτή η επανεκκίνηση, η οποία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει… προχθές, απαιτούνται καίριες παρεμβάσεις και αποφασιστικότητα. Τι να κάνει κάποιος τις 100 δόσεις, αν λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάποιες δόσεις, όχι ως μπαταχτσής, αλλά ως ένας από τους πολίτες ή επιχειρηματίες που απλά δεν μπορούν να πληρώσουν; Πώς θα επιβιώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή μια επιχείρηση με φορολογία 29%, προκαταβολή φόρου 100% και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν μετατραπεί σε επιπλέον φορολογία;

Φοροδιαφυγή ή δαπάνες;

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μια κόντρα για το ποια μπορεί να είναι η συνταγή για την ανάταση της οικονομίας και των οικονομικών του κράτους. Είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η περικοπή των δαπανών;

Πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις έδειξε ότι το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περί τα 16 δισ. από τη φοροδιαφυγή, τα οποία, εάν εισπράττονταν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου σε μισθούς και σε συντάξεις, καθώς η σχετική δαπάνη ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα έσοδα στο επτάμηνο παρουσίασαν άνοδο έναντι του στόχου κατά 422 εκατ. Γι’ αυτό, η χασούρα που είχαμε τον Ιούλιο δεν εμπνέει ανησυχία και δεν συνεπάγεται ενεργοποίηση του κόφτη, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα για την περίπτωση που ένας ακόμα μήνας βγει εκτός στόχων και ψαλιδίσει ή μηδενίσει την υπέρβαση των εσόδων.

Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο, οι δαπάνες να είναι λίγο πιο πάνω από τα έσοδα σε απόλυτους αριθμούς. Μισθοί δημοσίου, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών που πληρώνονται από τα έσοδα, δηλαδή κυρίως από άμεσους και έμμεσους φόρους. Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα, που νομοτελειακά δημιουργεί τάσεις φοροδιαφυγής. Μια μείωση των φόρων, ωστόσο, θα έπρεπε να συνδυαστεί και με μια παράλληλη συγκράτηση των δαπανών.

ΕΝΦΙΑ και προκαταβολή 100%

100 δοσεις - ενφια - doseis - enfiaΓια να το πούμε ακόμα πιο απλά, θεωρείται δύσκολο να αποσυρθεί πλήρως ο ΕΝΦΙΑ που φέρνει κάθε χρόνο στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα έρθει ένας φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, κατανέμοντας καλύτερα και πιο δίκαια το φόρο. Προφανώς, όμως, το ύψος των εσόδων θα παραμείνει στα 2,65 δισ. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει για το 100% προκαταβολής φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, μια επιβάρυνση που έχει γονατίσει πολλές εταιρείες. Η προκαταβολή ισχύει και σε άλλες χώρες, αλλά καμία δεν έχει το αδιανόητο ποσοστό 100%.

Μια μείωσή του κάποια στιγμή θα φέρει λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αφού για παράδειγμα οι επιχειρήσεις έχουν προπληρώσει το φόρο του 2016 από πέρυσι, με την εφορία να κάνει υπολογισμούς με βάση τα περσινά κέρδη.

Πάνω από 6 δισ. σε φόρους μέσα σε πέντε μήνες

Τελειώνοντας σιγά σιγά τα μπάνια του λαού, ξεκινούν και οι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις. Πάνω από 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, όταν και θα λήξει η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, το Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ. Τον Οκτώβριο θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία 550 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Το Νοέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ποσό που αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Το Δεκέμβριο θα έρθει η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Τέλος, τον Ιανουάριο θα πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, στα ταμεία πέραν των φόρων θα πρέπει να εισρεύσουν με βάση τον προϋπολογισμό του 2016, ακόμα 18 δισ. ευρώ από άλλους πόρους.

Το μείγμα πολιτικής

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό που θα πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα είναι το μείγμα πολιτικής. Νόμοι υπάρχουν, το δύσκολο είναι να τους εφαρμόσουμε. Η χώρα έχει βρεθεί σε ένα οικονομικό τέλμα, σε έναν φαύλο κύκλο που είναι απορίας άξιο το πώς θα βγει ξανά στην επιφάνεια.

Το δύσκολο δεν είναι και ακατόρθωτο. Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις που είναι πλέον μονόδρομος για την ανασύνταξη της οικονομίας. Πρέπει να εστιάσει κυρίως στις άμεσες ξένες επενδύσεις, να μπουν δηλαδή φρέσκα χρήματα στην ελληνική επικράτεια. Με την υψηλή φορολογία, τη «μάχη» χαρακωμάτων για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, το «μαχαίρι» στις δαπάνες όπου χρειάζεται, θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα μειώσει την υπέρογκη φορολογία στην πραγματική οικονομία, που πληρώνει το «μάρμαρο» εδώ και χρόνια.

Ζητούμενο οι νέες θέσεις εργασίας

Απαιτείται λοιπόν, ένα γενικό «restart», που θα φέρει τη χώρα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά, θα μειώσει το επενδυτικό της ρίσκο που προβληματίζει τους ξένους επενδυτές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ίσως ορισμένοι να θεωρούν τα παραπάνω τετριμμένα και γενικόλογα, αφού «τα ίδια λένε και γράφουν όλοι». Ας τα κάνουμε λοιπόν. Γιατί να μη δοκιμάσουμε αυτήν τη συνταγή, αφού όλες οι άλλες έχουν αποτύχει παταγωδώς;

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια