Novartis: Mην την πάθουμε όπως με τη Siemens!

Είναι ώριμο και έτοιμο το πολιτικό σύστημα για την απαραίτητη και ουσιαστική αυτοκάθαρση του;

115

Ξεκινά με τυμπανοκρουσίες καμπάνια διερεύνησης νέου πολιτικού σκανδάλου με την υπόθεση της Novartis. Αυτή τη φορά υπερτιμολογήσεων στον χώρο του φαρμάκου και δωροδοκιών. Είναι γνωστό πως σημαντικό μέρος του ελλείμματος του 2009 (κυβέρνηση Ν.Δ.) αποτελούσε το έλλειμμα στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου – η φαρμακευτική δαπάνη είχε εκτοξευθεί σε ποσοστά διπλάσια της μέσης φαρμακευτικής δαπάνης της Ε.Ε.).

Γράφει ο Σήφης Βαλυράκης, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens

Η σχετική δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis διαβιβάζεται στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί κ.ά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε όποια δικογραφία αναφερθεί όνομα πολιτικού αυτή διαβιβάζεται «αμελλητί» στην εθνική αντιπροσωπεία, στη Βουλή. Δεν απαιτείται έγκριση, η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης, αυτό θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή. Η Βουλή, με βάση πάντα το Σύνταγμα και τον κανονισμό της, θα αποφανθεί επί του θέματος με εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Η έρευνα αφορά την εμπλοκή πρώην υπουργών στην υπόθεση της Novartis καθώς και το ενδεχόμενο δωροδοκιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», έρευνα που συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς. Η παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή δεν αποτελεί βέβαια και απόδειξη ενοχής.

Το σκάνδαλο Novartis όπως και το σκάνδαλο Siemens παλαιότερα ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI, το οποίο διαθέτει σήμερα μάρτυρες σε καθεστώς «προστασίας μαρτύρων». Η πλήρης τεκμηρίωση και η διασταύρωση των πραγματικών περιστατικών είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Η όποια πρόχειρη αναφορά, η στοχοποίηση και ο διασυρμός προσώπων έχει να κάνει με επικοινωνιακά τερτίπια αλλά δεν έχει καμμία σχέση με την απονομή δικαιοσύνης.

Η Βουλή σήμερα διερευνά ήδη, με εξεταστική επιτροπή της, σκάνδαλα στον χώρο της υγείας για την περίοδο 1997 έως 2014, περίοδο στην οποία εμπεριέχεται το σκάνδαλο Novartis. Το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», στο οποίο εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί, δεν είναι «υπηρεσιακό αδίκημα». H νομολογία του Αρείου Πάγου είναι σαφής, αφού, ύστερα και από την ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» είναι πλέον αδίκημα άσχετο με τα υπουργικά καθήκοντα. Δεν σχετίζεται λοιπόν με την καταληκτική ημερομηνία δίωξης και την παραγραφή που προβλέπει το Σύνταγμα για τα αδικήματα αυτά (άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματός μας περί ευθύνης υπουργών). Σαφέστατα το συγκεκριμένο αδίκημα το καταλαμβάνει η παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου που για τα κακουργήματα είναι κατά περίπτωση εικοσαετής ή δεκαπενταετής ( άρθρο 111 Π.Κ.).

Είναι δεδομένο πως τα σκάνδαλα διαφθοράς δεν έχουν κομματικές και πολιτικές αποχρώσεις. Το βασανιστικό όμως ερώτημα παραμένει: είναι δηλαδή αποφασισμένη η Δικαιοσύνη στη χώρα μας να κάνει το καθήκον της χωρίς παρεμβάσεις και πολιτικούς υπολογισμούς; Έχει το πολιτικό σύστημα επιτέλους συναίσθηση της ανάγκης για την πάταξη της διαφθοράς και πρώτα και κύρια για την αυτοκάθαρσή του; Στην περίπτωση της Siemens, το σκάνδαλο απασχόλησε για πολλά χρόνια (πάνω από 10) τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τη δημοσιότητα. Τελικά υπήρξε πλήρης τεκμηρίωση στη σχετική ογκώδη δικογραφία (1 εκατομμύριο σελίδες) που συγκροτήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens (πρώτος βαθμός εξέτασης, προανάκριση δηλαδή). Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής (20 βουλευτές από όλα τα κόμματα) στα πραγματικά περιστατικά. Υπήρξε ομόφωνη πρόταση για την περαιτέρω διερεύνηση από προκαταρκτική επιτροπή (άσκηση ποινικής δίωξης) για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Siemens.

Υπήρξε τεκμηριωμένη παραπεμπτική πρόταση της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens προς την ολομέλεια της Βουλής, περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν ευθύνες 12 συγκεκριμένων πρώην υπουργών. Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων και αδύναμο να διαχειρισθεί το ολοκληρωμένο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens! Αντί για τη διαλεύκανση και κάθαρση επέλεξε τη συγκάλυψη του σκανδ ψήφοι όμως, δεν συμπλήρωνφωνο πα            άλου. Στις σχετικές «μυστικές ψηφοφορίες» στη Βουλή το 2011 (δύο ψηφοφορίες, σε διάφορες ημερομηνίες), τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ.) ψήφισαν άκυρο – λευκό.  Η Ν.Δ. και ο ΛΑ.Ο.Σ. αποχώρησαν από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία.

Απείχαν επίσης από την ψηφοφορία μια σειρά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ήταν οι μόνοι που έδωσαν θετική, παραπεμπτική ψήφο για την περαιτέρω διερεύνηση και την πλήρη εκκαθάριση του σκανδάλου Siemens. Οι θετικές ψήφοι όμως δεν συμπλήρωναν τον από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαιτούμενο αριθμό.

Η Δικαιοσύνη, στην οποία κοινοποιούντο σε καθημερινή βάση τα πρακτικά των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής, όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων, όλα τα σχετικά έγγραφα αλλά και αυτό το παραπεμπτικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ουδέν έπραξε. Είναι ώριμο και έτοιμο το πολιτικό μας σύστημα για την απαραίτητη, ουσιαστική αυτοκάθαρσή του; Να προχωρήσουμε σε πλήρη εκκαθάριση του σκανδάλου Novartis και όποιου άλλου πολιτικού σκανδάλου βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Επειδή τα σκάνδαλα αυτά έχουν διεθνή προβολή, μην την πάθουμε ξανά όπως με το σκάνδαλο Siemens!

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια