Kατάθεση στις τράπεζες… τo «μαξιλάρι» ασφαλείας

Το ποσό θα αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί μετά το καλοκαίρι ανάλογα με τις… ορέξεις των αγορών

317

Η κυβέρνηση προετοιμάζει –με τις συνεχείς εξόδους στις διεθνείς αγορές που προγραμματίζει–  την έξοδο από το μνημόνιο με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμεύσουν σε περίπτωση που μετά το καλοκαίρι του 2018 οι αγορές θα σταματήσουν να δανείζουν τη χώρα μας ή το κάνουν με απαγορευτικά επιτόκια.

Πρόκειται στην ουσία για την «καθαρή» έξοδο που επιδιώκει η κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει «πιστωτική προληπτική γραμμή». Σε αντίθεση με την ΕΚΤ και την ΤτΕ που προκρίνουν ένα προληπτικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό του ESM και είχε ακουστεί ξανά στην Ελλάδα το… μακρινό 2014.

Ο «πονοκέφαλος»

Μέχρι να λυθούν όλα τα τεχνικά θέματα και να έρθει το καλοκαίρι όμως, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν άλλον «πονοκέφαλο»: πού θα τοποθετήσει αυτό το «μαξιλάρι». Κανονικά θα πρέπει να το βάλει σε έναν ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, αν «παρκάρει» τόσα χρήματα σε έναν λογαριασμό με πολύ μικρή απόδοση, θα θεωρούνται «άχρηστα», αφού εκτιμούν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν άμεσα.

Αυτό το «μαξιλάρι» θα πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για τα επόμενα χρόνια, ώστε να είναι ήρεμες και οι αγορές στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, που θα πρέπει να δανείζεται σε μόνιμη βάση και αυτόνομα από τις διεθνείς αγορές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αναζητά έναν τρόπο, ώστε αυτά τα 19 δισ. ευρώ, να φέρουν και μια απόδοση.

Οι συστημικές τράπεζες, οι καταθέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι να τα καταθέσουν στις συστημικές τράπεζες της χώρας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τριπλός:

Α) Στις εμπορικές τράπεζες τα επιτόκια είναι υψηλότερα από αυτά της ΤτΕ. Συνεπώς θα κερδίσουν και κάτι αν «παρκάρουν» για καιρό τα δισεκατομμύρια από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της χώρας.

Β) Οι τράπεζες χρειάζονται καταθέσεις αυτή την ώρα. Τα χρόνια της κρίσης έχουν σημειωθεί τεράστιες εκροές, χωρίς να έχουν ξαναμπεί ιδιαίτερα ποσά στα ταμεία των τραπεζών από τους καταθέτες. Ρίχνοντας 19 δισ. ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες ως καταθέσεις θα υπάρξει μια μεγάλη ανάσα στα χρηματοπιστωτική ιδρύματα της χώρας, «καλλωπίζοντας» ακόμα και τους ισολογισμούς τους, τη σχέση δάνεια προς καταθέσεις και πολλά ακόμα. Ο σχεδιασμός λέει πως το ποσό θα «σπάσει» σε κομμάτια τουλάχιστον στις τέσσερεις συστημικέςτράπεζες.

Γ) Από την άλλη, το θέμα θα είναι και επικοινωνιακό. Βάζοντας το κράτος στις ιδιωτικές τράπεζες ένα σημαντικό ποσό ως κατάθεση, θα δοθεί το μήνυμα στις αγορές και τους καταθέτες, ότι δεν κινδυνεύουν τα λεφτά τους στις τράπεζες. Θα βάλουν δηλαδή ένα οριστικό τέλος στις φήμες της αγοράς που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς ότι υπάρχει ακόμα σενάριο για bail – in, δηλαδή για «κούρεμα» καταθέσεων. Αυτή η κίνηση ­–αν φυσικά προχωρήσει–  εκτιμάται ότι θα φέρει εισροές καταθέσεων στις τράπεζες, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σκέψεις να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Μία από τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι το «μαξιλάρι» να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κι αυτό για να αποφύγουν τυχόν «μπλοκάρισμα» από τον ESM και την ΕΚΤ, στην ιδέα να «πέσουν» στις εγχώριες τράπεζες. Αυτό το σενάριο μάλιστα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, λόγω της αξιοπιστίας της ΕΤΕπ, αλλά και από το γεγονός ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερη απόδοση απ’ ότι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι φοβούνται οι δανειστές

Η κατάθεση του «μαξιλαριού» εκτός του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ, απασχολεί ιδιαίτερα τους «θεσμούς». Ο λόγος είναι ότι αν συνδυαστεί με τη σκέψη να δημιουργηθεί μια «bad bank» που θα μπουν τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε… χαλάρωση. Να μην προχωρήσουν, δηλαδή, οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ζητά συνεχώς το «κουαρτέτο» των δανειστών, απειλώντας τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών με φόντο και τα τεστ αντοχής.

Η επιθυμία και ο στόχος

Οι «θεσμοί» εκτιμούν στο παρασκήνιο, ότι θα πρέπει να αποφύγει τυχόν νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ εξυπακούεται πως το ίδιο επιθυμούν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών. Στόχος είναι τα «κόκκινα» δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, όπως απορρέει από τη συμφωνία που έχει γίνει εδώ και καιρό με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, SSM και φυσικά την ίδια την ευρωτράπεζα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια