H Κάλο δίνει προβάδισμα στους Sotheby’s

O πίνακας «Tο κορίτσι με το περιδέραιο» πουλήθηκε προς 1,81 εκατ. δολάρια

659
Φρίντα Κάλο, «Το κορίτσι με το περιδέραιο», 1,81 εκατ. δολάρια

 

Το πορτρέτο ενός κοριτσιού που δεν αποκλείεται να είναι η ίδια η Φρίντα Κάλο, πουλήθηκε προς 1,81 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία «Μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη της Λατινικής Αμερικής» που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s στις 22 Νοεμβρίου. Ο λόγος για τον πίνακα «Το κορίτσι με το περιδέραιο» της μεγάλης Μεξικανής ζωγράφου (Nina con Collar), ο οποίος βρέθηκε μετά από 60 χρόνια.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

 

Ο Άλεξ Στάιν, επικεφαλής του τμήματος λατινοαμερικανικής τέχνης των Sotheby’s, επισήμανε ότι η ελαιογραφία σε καμβά του 1929 είναι μεταξύ των πρώτων 20 από τα 143 έργα της ζωγράφου. Η ζωγράφος πέθανε σε ηλικία 47 ετών το 1954. Το επόμενο έτος, ο σύντροφός της, τοιχογράφος Ντιέγκο Ριβέρα, έδωσε τον πίνακα σε μία από τις βοηθούς που εργάζονταν στο στούντιο της Κάλο. Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σπίτι της στην Καλιφόρνια εδώ και 60 χρόνια.

Το Μεξικό για πολλές δεκαετίες είχε επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής των έργων της Φρίντα Κάλο, στο πλαίσιο νομοθεσίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας

Το έργο ήρθε στο φως όταν η, 90 ετών σήμερα, πρώην βοηθός της Κάλο, τα στοιχεία της οποίας δεν γνωστοποιήθηκαν, επικοινώνησε το περασμένο καλοκαίρι με τον οίκο Sotheby’s, διευκρίνισε ο Στάιν. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα συνολικά αποτελέσματα της πώλησης, που έφεραν στον οίκο 21.047.375 δολάρια, είπε ότι οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη για τους γίγαντες της σύγχρονης τέχνης της Λατινικής Αμερικής.

Στα ύψη ο Ρουφίνο Ταμάγιο

Την υψηλότερη τιμή στην πώληση έπιασε ο πίνακας του Ρουφίνο Ταμάγιο «Sandías y naranja» (Καρπούζια και πορτοκάλι) του 1957, ο οποίος άνηκε κάποτε στην Όντρεϊ Χέπμπορν και πουλήθηκε έναντι 2,29 εκ. δολάρια. Η τιμή εκτίμησης του έργου ήταν 1,2-1,8 εκατομμύρια δολάρια. Πάνω από την υψηλή εκτίμησή τους πουλήθηκαν τα έργα του Κολομβιανού Φερνάντο Μποτέρο, γνωστού για τις πληθωρικές φιγούρες που απεικονίζει στους πίνακές του και για τα ογκώδη γλυπτά του. Το μπρούντζινο γλυπτό «Άνθρωπος σε άλογο» έπιασε 1.824.500 δολάρια, με τιμή εκτίμησης 800.000-1.200.000. Ο πίνακας «Αφιέρωμα στον Bonnard» πουλήθηκε για 1.392.500 δολάρια, με τιμή εκτίμησης 600.000-800.000.

Μεγάλη ζήτηση

Στις διεθνείς αγορές τέχνης, τα έργα της Φρίντα Κάλο έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σε σύγκριση με τις δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών της Λατινικής Αμερικής.
Τον περασμένο Μάιο, από τον οίκο Christie’s, πωλήθηκε ένας πίνακας της Κάλο του 1939 για 8.000.000 δολάρια, ποσό-ρεκόρ για έργο της σε δημοπρασία.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα έργα της Κάλο αποτιμώνται τόσο υψηλά στη διεθνή αγορά είναι ότι το Μεξικό για πολλές δεκαετίες είχε επιβάλει απαγόρευση της εξαγωγής τους, στο πλαίσιο νομοθεσίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, δήλωσε ο Στάιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα ο οίκος Phillips διοργάνωσε πώληση με θέμα τα έργα τέχνης δημιουργών από τη Λατινική Αμερική με όχι το ίδιο μεγάλα αποτελέσματα.
Στην δημοπρασία των Phillips, το «Πορτρέτο της Marevna» του Ντιέγκο Ριβέρα, που ήταν το τοπ λοτ της πώλησης, πουλήθηκε για 970.000 με τιμή εκτίμησης 800.000-1.000.000. Ενώ στην αντίστοιχη δημοπρασία των Sotheby’s το έργο του Ριβέρα «Τοπίο κοντά στο Τολέδο» έπιασε 1.212.500 δολάρια, με τιμή εκτίμησης 1.200.000 – 1.600.000. Παρά τις δυνατές υπογραφές που έφεραν τα λοτ που βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο Phillips, οι τιμές που έπιασαν ήταν λίγο μεγαλύτερες από τη χαμηλή εκτίμησή τους, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ δεν έλειψαν έργα που, αν και ο οίκος προσδοκούσε ότι θα πιάσουν υψηλή τιμή, έμειναν «στο ράφι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πίνακας της Olga de Amaral «Poblado K.», που δεν βρήκε αγοραστή.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια