H «Ισπανική αρμάδα» στην κατοχή των Βρετανών

522

«Μετά από μεγάλη μάχη για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού (10,3 εκατομμύρια λίρες), ο διάσημος πίνακας ανήκει πλέον στη συλλογή του Βασιλικού Μουσείου του Γκρίνουιτς»

Μετά από μια πανεθνική εκστρατεία για να συγκεντρωθούν τα χρήματα, το βρετανικό κράτος κατάφερε να αγοράσει ένα από τα πιο διάσημα πορτρέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’. Ο πίνακας απεικονίζει τη Βασίλισσα τη στιγμή του θριάμβου μετά την ήττα της ισπανικής αρμάδας.

Η επιχορήγηση του ποσού των 7,4 εκατομμυρίων λιρών, από το Ταμείο Κεφαλαίων Λαχείων (Heritage Lottery Fund HLF), το οποίο χρησιμοποίησε χρήματα από τα εθνικά έσοδα παικτών τυχερών παιχνιδιών, ήταν το τελευταίο μέρος μιας καμπάνιας για να συγκεντρωθούν 10,3 εκατομμύρια λίρες και να αγοραστεί το έργο που είναι γνωστό σαν «Το πορτρέτο της αρμάδας», από τους κληρονόμους του Sir Francis Drake.

Ο πίνακας θα εμπλουτίσει τη συλλογή του Βασιλικού Μουσείου του Γκρίνουιτς, και θα κοσμήσει τη σχεδιασμένη από τον Inigo Jones γκαλερί «Σπίτι της Βασίλισσας», η οποία θα ανοίξει τον Οκτώβριο έπειτα από μια μεγάλη ανακαίνιση.

Το έργο είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στη Βρετανία, γνωστός σε πολλές γενιές μαθητών, καθώς περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία. Επίσης, υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλά σκηνικά ταινιών με θέμα την Ελισάβετ.

Το έργο απεικονίζει τη βασίλισσα τη στιγμή του θριάμβου μετά την ήττα της ισπανικής αρμάδας

Η εκστρατεία συγκέντρωσης των χρημάτων ξεκίνησε τον Μάιο από το Ταμείο Τέχνης, που διέθεσε 1 εκατομμύριο λίρες και από το RMG, το οποίο διέθεσε 400 χιλιάδες λίρες, τον ετήσιο προϋπολογισμό εξαγορών του.

Οκτώ χιλιάδες δωρεές!

Υπήρξαν οκτώ χιλιάδες δωρεές από το κοινό μέσα σε δέκα εβδομάδες και προστέθηκαν στο 1,5 εκατομμύριο που συγκέντρωσε λίρα-λίβρα μια ολόκληρη ομάδα υποστηρικτών. Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται και χρήματα που συγκεντρώθηκαν από σχολεία.

Οι υπεύθυνοι των εράνων έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο παράδειγμα της Christina Ryder, μιας επτάχρονης μαθήτριας που συγκέντρωσε χρήματα πουλώντας 400 cupcakes, τα οποία είχε φτιάξει και διακοσμήσει μόνη της.

Οι υπεύθυνοι του Ταμείου Τέχνης δήλωσαν ότι ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες που έγιναν ποτέ για έργο τέχνης. Ο διευθυντής του ταμείου, Stephen Deuchar, την περιέγραψε ως «θρίαμβο της λαϊκής βούλησης».

Η ιστορία του έργου

Το πορτρέτο ζωγραφίστηκε γύρω στο 1590 από άγνωστο καλλιτέχνη και είναι αφιερωμένο στην πιο διάσημη πολεμική σύγκρουση της βρετανικής ιστορίας: Την παρεμπόδιση του ισπανικού στόλου, γνωστού ως ισπανική αρμάδα ή αλλιώς «αήττητο ναυτικό» που τον δέκατο έκτο αιώνα θεωρείτο ναυτική υπερδύναμη στην Ευρώπη, να εισβάλει στην Βρετανία κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας το 1588, στην οποία επικεφαλής ήταν ο Δούκας της Μεδίνα Σιδόνια, Δον Αλόνσο ντε Γκουθμάν ελ Μπουένο.

Ο ισπανικός στόλος συγκροτήθηκε από τον Φίλιππο Β’ της Ισπανίας και εστάλη σε εκστρατεία εναντίον της Αγγλίας, με στόχο να εισβάλει στην Αγγλία και να την κατακτήσει, αφήνοντας έτσι τις Ηνωμένες Επαρχίες, το τμήμα των Ισπανικών Κάτω Χωρών που απελευθερώθηκε από τους Ολλανδούς επαναστάτες, χωρίς συμμάχους και υποστήριξη. Έτσι, οι ισπανικές κτήσεις του Νέου Κόσμου και οι ισπανικοί μεταγωγικοί στόλοι του Ατλαντικού θα ήταν ασφαλείς πλέον από τις αγγλικές επιθέσεις.

Η Christine Riding, επικεφαλής της γκαλερί «Το σπίτι της βασίλισσας», είπε ότι πρόκειται για ένα έξοχο πορτρέτο που απεικονίζει τη βασίλισσα στην ηλικία των 50 ως επιτομή της αγγλικής κομψότητας.

Πίσω από τη βασίλισσα φαίνονται δύο θαλασσογραφίες. Η πρώτη δείχνει τον αγγλικό στόλο σε προετοιμασία για τη μάχη και η άλλη την ισπανική αρμάδα, που ηττήθηκε και ναυάγησε στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας.

Ο πίνακας ανήκε στον sir Francis Drake, ένα βασικό μέλος του δικαστηρίου της Ελισάβετ, που ήταν στον αγγλικό στόλο δεύτερος στην ιεραρχία, όταν η αρμάδα νικήθηκε.

Το έργο είναι μια από τις τρεις γνωστές εκδόσεις του πορτρέτου της αρμάδας, αλλά θεωρείται η πιο σημαντική λόγω της άμεσης σχέσης με τον Drake, και βρίσκεται στην κατοχή των απογόνων του τουλάχιστον από το 1775.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια