Greek Sale: Το στοίχημα του 2016 για τους Bonhams (pics)

Οι τιμές και οι εκτιμήσεις στη σημαντική δημοπρασία που θα κρίνει το μέλλον και την παρουσία της ελληνικής Τέχνης στα σαλόνια των μεγάλων οίκων

1142
Γιάννης Μόραλης, «Ξαπλωμένη γυναίκα», εκτίμηση 130.000-200.000 ευρώ

Πιστός στο ραντεβού του με την ελληνική τέχνη, ο οίκος Bonhams διοργανώνει στις 16 Νοεμβρίου στο Λονδίνο το φθινοπωρινό «Greek Sale». Συλλέκτες και φιλότεχνοι δίνουν ραντεβού με μεγάλες υπογραφές της ελληνικής ζωγραφικής.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Στο σφυρί θα βγουν έργα των Μόραλη, Φασιανού, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τσαρούχη, Ακριθάκη, Παύλου (Διονυσόπουλου), Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ), Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη, Κόντογλου, Παρθένη, Γεραλή, Σπυρόπουλου, Τσίγκου, Τσόκλη, Βασιλείου, Τέτση, Κεσσανλή, Σαμαρά, Γαΐτη, Χρύσας (Βαρδέα), Γερμενή, Ψυχοπαίδη, Κοκκινίδη, Μυταρά, Τάκη και αρκετών ακόμα.

Δύο αριστουργήματα του Σκλάβου στο σφυρί

Γεράσιμος Σκλάβος, «Εξέλιξη», εκτίμηση 45.000-67.000 ευρώ
Γεράσιμος Σκλάβος, «Εξέλιξη», εκτίμηση 45.000-67.000 ευρώ

Σε αυτή τη δημοπρασία ο Bonhams θα διαθέσει προς πώληση δύο αριστουργήματα του γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου. Ο λόγος για το «Εξέλιξη», του 1962, και το «Ηφαίστειο», του 1964-65. Πρόκειται για δύο από τα ωραιότερα έργα του καλλιτέχνη. Τα έργα έχουν τιμή εκτίμησης 45.000-67.000 ευρώ έκαστο.
Ο Γεράσιμος Σκλάβος είναι γνωστός για τα μνημειώδη γλυπτά του. Μετά από μια σύντομη περίοδο θητείας στην παραστατική απεικόνιση, στη διάρκεια της οποίας ενδιαφέρθηκε για την ψυχογραφική, αλλά συγχρόνως αφαιρετική απόδοση της ανθρώπινης μορφής, ο Γεράσιμος Σκλάβος πέρασε το 1959 στην αφαίρεση. Δουλεύοντας κυρίως με σκληρά υλικά –γρανίτη, χαλαζίτη, μάρμαρο, πορφυρίτη– και σπανιότερα με σίδερο ή ξύλο, τα οποία λάξευε απευθείας, δημιούργησε συνθέσεις περίοπτες στο πλαίσιο κυρίως της γεωμετρικής και σε ορισμένες περιπτώσεις της οργανικής αφαίρεσης.

Υψηλές εκτιμήσεις για Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, Εγγονόπουλο, Παρθένη, Τσαρούχη και Ιακωβίδη

Το 1960 εφηύρε την «Τηλεγλυπτική», μια τεχνική που του επέτρεπε να σκαλίζει ευκολότερα τα υλικά του χρησιμοποιώντας φλόγα οξυγόνου και ασετυλίνης, για την οποία τιμήθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πρωταρχικό ρόλο στην ανάδειξη των έργων του παίζει το φως, καθώς αποκαλύπτει τις εσοχές και τα ανοίγματα και προβάλλει τους όγκους, τις επιφάνειες, τη φύση και το χρώμα του υλικού. Εκτός από τη γλυπτική ασχολήθηκε επίσης με το σχέδιο και τη ζωγραφική, δημιουργώντας έργα που ακολουθούν το ύφος των γλυπτικών του συνθέσεων, από την αναπαράσταση ως την αφαίρεση.

Γεράσιμος Σκλάβος-Ηφαίστειο-εκτίμηση 45.000-67.000
Γεράσιμος Σκλάβος-Ηφαίστειο-εκτίμηση 45.000-67.000

Σύμφωνα με τους Bonhams, τα δύο έργα που θα βγουν στο σφυρί είναι ωραία παραδείγματα αυτής της ξεχωριστής τεχνικής του και δείχνουν το ταλέντο του καλλιτέχνη να διαμορφώνει το υλικό απευθείας χωρίς προπαρασκευαστικά σκίτσα.
Το «Ηφαίστειο» χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και την ατελείωτη αλληλεπίδραση του φωτός και της σκιάς, που απηχεί τις πτυχώσεις στις στήλες των αρχαίων ελληνικών ναών.
Ο Σκλάβος είπε για το «Ηφαίστειο»: «Κοιτάξτε το “Ηφαίστειό” μου. Είναι κατασκευασμένο από αιγυπτιακό γρανίτη, την πιο σκληρή πέτρα πάνω στη γη. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να την δουλέψει όσο σκληρά κι αν προσπάθησε. Αλλά εγώ την έφτιαξα γλυπτό και της έδωσα το σχήμα και τη μορφή που ήθελα».
Το δεύτερο γλυπτό του Σκλάβου, η «Εξέλιξη,» περιγράφεται σαν σύγχρονη Καρυάτιδα. Χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα της μορφής και τον μινιμαλισμό της έκφρασης.

Τα top lots

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, «Κοίτη του ποταμού», εκτίμηση 110.000-170.000 ευρώ
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, «Κοίτη του ποταμού», εκτίμηση 110.000-170.000 ευρώ

Στα top lots του φθινοπωρινού «Greek Sale» των Bonhams το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Κοίτη ποταμού», με τιμή εκτίμησης 110.000-170.000 ευρώ. Το έργο, που βρισκόταν «κρυμμένο» σε παρισινή συλλογή για πολλά χρόνια, είναι ένα αποκορύφωμα του ώριμου ύφους του Γκίκα. Πρόκειται για έναν μνημειακό, στην κλίμακα, πίνακα που παρουσιάζει τη μοναδική εκφραστική γλώσσα του ζωγράφου.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο καλλιτέχνης ενδιαφερόταν κυρίως να εντρυφήσει στα μύχια μυστικά της φύσης και να διερευνήσει τις διαφορετικές ποιότητες του φωτός και της ατμόσφαιρας, εκφράζοντας «τις πιο απόκρυφες αποχρώσεις του μυστηρίου των φυσικών φαινομένων». Στην «Κοίτη ποταμού» ο καλλιτέχνης καταφέρνει να απεικονίσει την καινοτόμο προσέγγισή του και τη μυστικιστική του σχέση με τη φύση.

Στα top lots έργα των Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τσαρούχη, Κόντογλου – Τραβούν τα βλέμματα δύο έργα του Σκλάβου

Ένα ακόμα έργο του Γκίκα βρίσκεται στα top lots της δημοπρασίας. Ο λόγος για τον πίνακα «Μεσημέρι», με τιμή εκτίμησης 45.000-67.000 ευρώ. Ζωγραφισμένο το 1965, το «Μεσημέρι» είναι ένα μεγάλο παράδειγμα της ώριμης καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γκίκα, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα τις αφαιρετικές τάσεις του καλλιτέχνη στη δεκαετία του 1960 και τη χρήση των συνυφασμένων σχεδίων και των σχηματοποιημένων μοτίβων για να ικανοποιηθεί η εικαστική του γραμμή. Το ύφος του, πολύ παρόμοιο με τον Συνθετικό Κυβισμό που συναντάμε στα έργα του Πικάσο και του Μπρακ, τονίζει τη χρήση των γεωμετρικών μορφών και τις αντιπαραθέσεις του φωτός και του χρώματος, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της φύσης και του τοπίου. Το έργο προέρχεται από ιδιωτική συλλογή του Λονδίνου.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, «Μεσημέρι», εκτίμηση 45.000-67.000 ευρώ
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, «Μεσημέρι», εκτίμηση 45.000-67.000 ευρώ

Το έργο του Γιάννη Μόραλη «Ξαπλωμένη γυναίκα» έχει την πιο υψηλή τιμή εκτίμησης στην πώληση: Εκτιμάται ότι θα πουληθεί 130.000-200.000 ευρώ. Έργο στο οποίο η λυρική ευαισθησία μετατρέπεται σε πνευματικό επίτευγμα, η «Ξαπλωμένη γυναίκα» του Μόραλη επιδεικνύει μια εντυπωσιακή ισορροπία ανάμεσα στο ερωτικό πάθος, τη λυρική αίσθηση και την ορθολογική σκέψη. Όπως σημειώνει ο Οδυσσέας Ελύτης, «Ο Μόραλης καθοδηγείτο πάντα από μια λαχτάρα για το μνημειακό, αποτυπώνοντας ακόμα και στις πιο αισθησιακές συλλήψεις του μια αίσθηση μυστηρίου και μια βιβλική έννοια του ιερού».

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, «Σαπφώ και Αλκαίος», εκτίμηση 110.000-170.000 ευρώ
Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, «Σαπφώ και Αλκαίος», εκτίμηση 110.000-170.000 ευρώ

Το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Σαπφώ και Αλκαίος» έχει τιμή εκτίμησης 110.000-170.000 ευρώ. Πρόκειται για μια από τις λίγες διασωζόμενες τοιχογραφίες του Θεόφιλου, η οποία γλύτωσε την καταστροφή χάρη στην προσπάθεια επιφανών διανοουμένων και συλλεκτών. Το έργο βρισκόταν στον τοίχο ενός καφενείου στο χωριό Γέρας στη Σκόπελο και μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, όπου αποκαταστάθηκε με μεγάλη φροντίδα. Το έργο της αποκατάστασης ήταν πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι εκτός από τη φθορά του χρόνου που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, έπρεπε να αφαιρεθούν υπολείμματα καπνού και αιθάλης που προέρχονταν από τη σόμπα, την κουζίνα γκαζιού και τους θαμώνες του καφενείου που κάπνιζαν.

Γιάννης Τσαρούχης, «Κρίνα και ίριδες στο βάζο, ένα λεμόνι και μια ζώνη», εκτίμηση 28.000-39.000 ευρώ
Γιάννης Τσαρούχης, «Κρίνα και ίριδες στο βάζο, ένα λεμόνι και μια ζώνη», εκτίμηση 28.000-39.000 ευρώ

Τιμή εκτίμησης 28.000-39.000 ευρώ έχει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Κρίνα και ίριδες στο βάζο, ένα λεμόνι και μια ζώνη», το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στα top lots της πώλησης. Πρόκειται για μια ήρεμα φωτεινή, διακριτικά ευγενή και ακαταμάχητα ελκυστική νεκρή φύση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των Bonhams, ο πίνακας «Κρίνα και ίριδες στο βάζο, ένα λεμόνι και μια ζώνη» είναι μια οπτική πραγματεία για την καθαρή μορφή και το ειλικρινές όραμα αυτού του εμβληματικού εκπροσώπου της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, που ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία της γενιάς του ’30». Ο ίδιος ο Τσαρούχης είχε πει: «Είτε ζωγραφίζω άνδρες είτε ζωγραφίζω λουλούδια, θα πρέπει να αποκαλύψω το θεϊκό πνεύμα που βρίσκεται μέσα τους».

Φώτης Κόντογλου, «Προφήτης Ηλίας», εκτίμηση 22.000-34.000 ευρώ
Φώτης Κόντογλου, «Προφήτης Ηλίας», εκτίμηση 22.000-34.000 ευρώ

Ο «Προφήτης Ηλίας», του Φώτη Κόντογλου, με τιμή εκτίμησης 22.000-34.000 ευρώ, είναι επίσης ανάμεσα στα top lots της πώλησης. Το έργο αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα της καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας του Κόντογλου, που κυριαρχείται από έναν ισχυρό συντηρητικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από την επίπεδη απόδοση του χώρου, την απουσία της φωτοσκίασης, την απόδοση του απόκοσμου φωτός, τα γήινα χρώματα και τη σχηματοποίηση της μορφής απευθείας από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική παράδοση. Παράλληλα, ο πειθαρχημένος σχεδιασμός και η λεπτή μοντελοποίηση προκαλούν μια διάθεση της λιτότητας. Όπως σημειώνει ο Γ. Κόρδης: «Ως εικαστικός καλλιτέχνης, ο Κόντογλου κατάφερε με το μεγάλης κλίμακας έργο του να αναβιώσει τη βυζαντινή παράδοση στην εκκλησιαστική εικονογραφία και την ίδια στιγμή να την μετατρέψει σε βάση για την καλλιέργεια ενός ελληνοκεντρικού στυλ στη νεότερη ζωγραφική».

Υψηλές τιμές εκτίμησης

Νίκος Εγγονόπουλος, «Για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας», εκτίμηση 100.000-150.000 ευρώ
Νίκος Εγγονόπουλος, «Για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας», εκτίμηση 100.000-150.000 ευρώ

Στο φθινοπωρινό Greek Sale των Bonhams, τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ θα διατεθούν με υψηλές τιμές εκτίμησης. Το έργο του Θεόφιλου «Η μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Μιθριδάτη – Η εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Περσία» εκτιμάται ότι θα πουληθεί 90.000-130.000 ευρώ. Από 67.000 έως 90.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα πουληθεί το έργο «Ο Οδυσσέας φέρνει την Ιφιγένεια στον αρχιερέα Κάλχα».
Ανάμεσα στα έργα με τις υψηλές τιμές εκτίμησης βρίσκεται επίσης ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας», ο οποίος εκτιμάται ότι θα πουληθεί 100.000-150.000 ευρώ. Τιμή εκτίμησης από 90.000 έως 130.000 ευρώ έχει το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Θεώρηση του Υμηττού». Από 78.000 έως 110.000 εκτιμάται ότι θα πουληθεί το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Εριφύλλη».
Στο προηγούμενο Greek Sale του οίκου Bonhams, τον Απρίλιο του 2016, την πιο υψηλή τιμή έπιασε ο «Χειμώνας», του Τσαρούχη. Το έργο πουλήθηκε για 163.983 ευρώ. Στην ίδια πώληση το έργο του Γιώργου Ιακωβίδη «Παιδική συμφωνία» πουλήθηκε για 110.255 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για τα Greek Sales των Bonhams, με αρκετά έργα σπουδαίων δημιουργών να μένουν απούλητα και άλλα να πωλούνται κάτω από τις χαμηλές εκτιμήσεις τους, ωστόσο το 2016 φαίνεται ότι εξισορροπεί κάπως τα πράγματα.
Ο οίκος Bonhams επενδύει σταθερά στην ελληνική τέχνη, διοργανώνοντας δύο φορές κάθε χρόνο Greek Sales, στα οποία παρουσιάζει το έργο μεγάλων εκπροσώπων της ελληνικής ζωγραφικής. Παρά τις διακυμάνσεις στα αποτελέσματα, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κοινό που διατηρεί αμείωτο ενδιαφέρον για αυτά τα έργα και επενδύει σε αυτά.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια