Brexit: Το μυστικό σχέδιο του Σόιμπλε αποκαλύπτουν γερμανικές εφημερίδες

683

«Συμφωνία συνδέσεως» με την Βρετανία θα επιδιώξει η γερμανική κυβέρνηση μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα, προκειμένου να αποτρέψει τα άλλα κράτη απ’ το να ανοίξουν και αυτά την πόρτα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τις προηγούμενες οι σύμβουλοι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέταξαν ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit». Το κείμενο αυτό το οποίο δημοσιοποιείται από τις «Ηandelsblatt» και «Welt», περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον θα δράσει η κυβέρνησης Γερμανίας κατά τις διαπραγματεύσεις απαγκίστρωσης της Γηραιάς Αλβιώνας από την Ε.Ε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «σχέδιο ανάγκης» το οποίο μετά το Brexit ήρθε στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το εν λόγω σχέδιο, κατόπιν της συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη  Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα, ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει τον χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας, «συνδεδεμένος εταίρος».

Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόθεση η Μεγάλη Βρετανία να ικανοποιηθεί «πάρα πολύ», καθώς δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει η χώρα «πρόσβαση στην ενιαία / εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». Μάλιστα, οι συντάκτες του σχεδίου επισημαίνουν πως αν στο μέλλον, το Λονδίνο μπορούσε να απολαμβάνει εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε., και άλλα κράτη θα μιμούνταν τον βρετανικό τρόπο και θα αποχωρούσαν από την Ένωση.

Η Ε.Ε. θα πρέπει «να αποφύγει σε μελλοντική ρύθμιση των σχέσεων, να δώσει τις λάθος εντυπώσεις» αναφέρει το έγγραφο, ενώ η γερμανική κυβέρνηση φοβάται πως το παράδειγμα της Βρετανίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Βρετανία».

Επιπρόσθετα, το κείμενο αποκαλύπτει πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω «ενοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «προληπτικά». Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά οι συγκεκριμένες φωνές θα ενδυνάμωναν τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σ’ άλλες χώρες, ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το «μυστικό σχέδιο Σόιμπλε», το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης,  εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της. Πάντως, έπιτα από την επικράτηση του Brexit, η γερμανική πλευρά δεν περιμένει ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια