9 μεταβάσεις, το φανταστικό μουσείο

854

Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια πόλη» και τον Δήμο Ελευσίνας, διοργανώνουν την έκθεση αρχιτεκτονικής «9 μεταβάσεις: το φανταστικό μουσείο», στο Διοικητήριο του Παλιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 20:00 και διαρκεί μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Η πρόταση της «Ελευσίνας 2021» συνοψίζεται στη φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Η μελέτη της έννοιας της μετάβασης, θεμελιώδης συνθήκη για την εξασφάλιση της συνύπαρξης, έχει αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας έρευνας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέσα από τις εργασίες των σπουδαστών, κατατίθεται η ερευνητική εμπειρία που έχει αναπτυχθεί στα μεταπτυχιακά και στα προπτυχιακά μαθήματα του 6ου, 7ου, 8ου εξαμήνου με τίτλους: «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – Η έννοια του χώρου όπως εκφράζεται στις πλαστικές τέχνες – Μετατοπίσεις στον Χώρο και στον Χρόνο – Το άνοιγμα του φαντασιακού πεδίου» και «ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – Η ενδιαμεσότητα ως επικοινωνιακός χαρακτήρας της κατασκευής – Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας».

Ο τόπος

Ως τόπος αναφοράς και πεδίο μελέτης των μαθημάτων επιλέχθηκε η Ελευσίνα και ιδιαίτερα η περιοχή γειτνίασης του αρχαιολογικού χώρου (το σημείο όπου βρισκόταν ένα από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου κόσμου) με το Παλαιό Ελαιουργείο, εργοστάσιο της βιομηχανικής περιόδου του νεότερου ελληνικού κράτους. Το γεγονός ότι η έννοια του ιερού αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ελευσίνας έδωσε την αφορμή στους αρχιτέκτονες να προσεγγίσουν το θέμα του ιερού χώρου, το οποίο έχει παραγκωνιστεί για δεκαετίες από την Αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και ως ένα σημείο και από την Τέχνη, θεωρούμενο πως ανήκει σε μια σφαίρα ενατενιστική και μη ορθολογική. Η καταγωγή της πόλης ως κατ’ εξοχήν πολιτικού χώρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θεμελίωση του ιερού χώρου. Το Ιερό, ένας ιδιαίτερα διακριτός χώρος και συγχρόνως ένα ασφαλές σημείο συνάντησης διαφορετικών ομάδων, αποτελούσε ουσιαστικά τόπο συνύπαρξης. Αυτή η διαλεκτική της συνάντησης πολλών ατόμων και ομάδων, της ανοικτότητας και του αποκλεισμού που υπονοείται στον ιερό χώρο, είναι μια από τις αρχαιότερες εκδηλώσεις του πολιτικού στοιχείου.

Η διαδικασία

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της έννοιας της συνύπαρξης, ως προσδιοριστικού στοιχείου του σύγχρονου μουσείου. Κεντρική αναφορά αποτέλεσε το βιβλίο του André Malraux «Το φανταστικό μουσείο», στο οποίο αναγνωρίζεται ο σπερματικός λόγος του Walter Benjamin, τη χρονική στιγμή που το ζήτημα των αρχείων επηρέασε βαθιά τη μεταμοντέρνα σκέψη και τις οπτικές τέχνες. Παράλληλα, το έργο «Άτλας / Μνημοσύνη», του Aby Warburg, έγινε το κατ’ εξοχήν παράδειγμα για ένα μεγάλο μέρος της τέχνης της εικόνας, επιτρέποντας μέσω του οπτικού montage (της συναρμογής των εικόνων) τον εκ νέου συσχετισμό του χώρου με τον χρόνο.

Μέσα από αυτή τη χωροχρονική συνθήκη, κατέστη εφικτή η κατανόηση της παγκόσμιας τέχνης. Αν το μουσείο ήταν άλλοτε μια κατάφαση, το φανταστικό μουσείο σήμερα είναι μια διερώτηση, καθώς δεν έπαψε παραπάνω από έναν αιώνα να επιβάλλει τη βάσανο σε κάθε μία από τις εκφράσεις τις οποίες συλλέγει και να διερωτάται τι είναι εκείνο το οποίο συγκεντρώνει. Στην ευχαρίστηση του ματιού έχει προστεθεί η συνείδηση της παθιασμένης αναζήτησης για αναδημιουργία.

 

 

Η πρόταση

 

Ζητούμενο των προτάσεων ήταν ο σχεδιασμός χωρικών κατασκευών οι οποίες θα λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι τόποι, ενσωματώνοντας στοιχεία τα οποία αντλούνται από την πηγή αυτού του αχανούς εύρους που παρέχει η φυσική, ιστορική και μυθική υπόσταση της πόλης.

Μέσω της ερευνητικής προσέγγισης εγκαινιάστηκαν νέες νοητικές συνδέσεις, από το ατομικό στο συλλογικό βίωμα, από τον αρχαίο στον βιομηχανικό και σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης. Τελικά, μέσα από τις πολλαπλές μεθοδολογίες ανάδυσης της ενδιαμεσότητας, εντείνεται και εκτείνεται το σημασιολογικό βάθος νοητικών και φυσικών σημείων.

 

 

 

Info

Διάρκεια:  Έως 19/6

Ώρες επίσκεψης: Καθημερινές 18:00-22:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-22:00, Δευτέρα κλειστά

Χώρος: Διοικητήριο, Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια