8 τελικά οι υποψηφιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες – Δεκτή η εγγυητική Καλογρίτσα – Απορρίφθηκε του Βρυώνη

585

Οκτώ θα είναι τελικά οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν αύριο τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή Καλογρίτσα και απορρίφθηκε αυτή του Βρυώνη.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, παρουσιάστηκαν ενστάσεις για τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Καλογρίτσα και Βρυώνη.

Η συμμετοχή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού οι δικηγόροι του παρέδωσαν την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ στις 15:40, δηλαδή με σαράντα λεπτά καθυστέρηση από την προθεσμία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων οκτώ υποψηφίων που ήταν εμπρόθεσμοι.

Από την άλλη, στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ είχε διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος (2017)!

Οι νομικοί σύμβουλοι των άλλων επτά ζήτησαν έτσι την απόρριψη της συμμετοχής των δύο υποψηφίων, με το γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη, να καλείται να πάρει την τελική απόφαση για τις δύο υποψηφιότητες.

Η αργοπορημένη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα ήταν κάτι που αναμενόταν να παρακαμφθεί, καθώς η αλήθεια είναι ότι υπάρχει νομικό προηγούμενο. Έτσι κι έγινε, με τον επιχειρηματία να παίρνει τελικά το «πράσινο φως» για να διεκδικήσει μία από τις τέσσερις άδειες.

Ο κ. Ματζουράνης πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού δημοσίου ενημέρωσε πως υπάρχει νομικό προηγούμενο, το οποίο καλύπτει χρονικά τον κ. Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, δύο αποφάσεις του ΣΤΕ (2008 & 2014) αναφέρουν πως οι προθεσμίες λήγουν παραμονή στις 19:00.

Νωρίτερα, η πλευρά Καλογρίτσα ανέφερε πως για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής δεν υπάρχει καμία προθεσμία, σημειώνοντας πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται πως το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ώρα.

Αντίθετα,  ο κ. Βρυώνης, ο οποίος κατέθεσε εγγυητική επιστολή που όμως δεν ισχύει για το επόμενο έτος, όπως προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η προκήρυξη του διαγωνισμού, κρίθηκε ότι πρέπει να είναι εκτός της τελικής διαδικασίας διεκδίκησης άδειας.

Έτσι, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τα πρώτα 24 εκατ. ευρώ από τους επίδοξους «καναλάρχες».

Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, δεκτές λοιπόν γίνονται οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Οι παραπάνω είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις.

Όπως διευκρινίζεται «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια:

adeies7

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια