67,6 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο σε Ρεάλ, Μπαρτσελόνα κι άλλες πέντε ποδοσφαιρικές ομάδες της Ισπανίας

918

Αδικαιολόγητες φοροελαφρύνσεις και δανειοδοτήσεις έκανε το Ισπανικό κράτος στη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μπαρτσελόνα κι άλλους πέντε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας, σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της ΕΕ και τώρα οι επτά ομάδες καλούνται να επιστρέψουν στην κυβέρνηση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότησε πως η προνομιακή φορολογική ελάφρυνση και η τραπεζική εύνοια με κρατικές εγγυήσεις, που απολάμβαναν αυτοί οι σύλλογοι, προσέφεραν ένα «άδικο πλεονέκτημα» απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικο Μπιλμπάο και Οσασούνα θα κληθούν να επιστρέψουν 5 εκατομμύρια ευρώ έκαστη, επειδή φορολογούνταν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή κατά 5%, σε σχέση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς ομίλους της Ισπανίας, που φορολογούνται με συντελεστή 30%. Οι συγκεκριμένες ομάδες, και μόνο αυτές, αντιμετωπίσθηκαν, χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αντί για κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η «Βασίλισσα» θα πρέπει να επιστρέψει 18,4 εκατομμύρια ευρώ για υπερεκτιμημένη ανταλλαγή γης με την πόλη της Μαδρίτης.

Για ευνοϊκή μεταχείριση από δάνεια και εγγυήσεις καλούνται να επιστρέψουν χρήματα και η Βαλένθια (20,4 εκατομμύρια ευρώ), η Elche (3,7 εκατομμύρια ευρώ) και η Hercules (6,1 εκατομμύρια).

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μία κερδοφόρα επιχειρησιακή δραστηριότητα και το δημόσιο χρήμα που εισρέει στο άθλημα θα πρέπει να υπακούει τους κανόνες του ανταγωνισμού. Όμως αυτές οι ομάδες δεν πληρούσαν καμία από τις προϋποθέσεις», δήλωσε η επικεφαλής της αρχής, Μαργκρέθ Βεστάγκερ.

Ρεάλ Μαδρίτης, Οσασούνα και υπουργείο προϋπολογισμού αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της FC Barcelona προανήγγειλε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα, εντός της ημέρας. Athletic Bilbao, Elche, Valencia και Hercules δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την λογιστική εταιρεία Deloitte, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι οι πλουσιότεροι ποδοσφαιρικοί όμιλοι παγκοσμίως, με εκτιμώμενα μικτά ετήσια έσοδα που ξεπέρασαν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ την αθλητική περίοδο 2014-2015.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια