30 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού στο ΣΕΦ [pics+Video]

428

14 Ιουνίου 1987. Η ημέρα που η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της μεγάλο αθλητικό τρόπαιο σε ομαδικό άθλημα. Η ημέρα που το μπάσκετ ένωσε τους Έλληνες και τους έβγαλε στο δρόμο. Η ημέρα που γεννήθηκε η επίσημη αγαπημένη εθνική ομάδα του μπάσκετ.

Το Ευρωμπάσκετ ξεκίνησε απλά σαν μία μεγάλη διοργάνωση που ανέλαβε η Ελλάδα το 1987, στο στολίδι τότε του ΣΕΦ. Κανείς δεν τολμούσε να σκεφθεί ότι η εθνική του μπάσκετ στις 14 Ιουνίου θα ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Νικώντας την υπερδύναμη Σοβιετική.

Και όμως ο Αργύρης Καμπούρης με τις δύο εύστοχες βολές του, την ώρα που όλη η Ελλάδα κρατούσε την ανάσα της διαμόρφωνε το 103-101 στην παράταση (89-89 ο κανονικός αγώνας) και έδινε το σύνθημα για να ξεχυθεί μια λαοθάλασσα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Γιαννάκης σήκωνε το τρόπαιο. Ο Γκάλης επισφράγιζε τον τίτλο του κορυφαίου στην Ευρώπη. Και όλοι οι διεθνείς άφηναν μια παρακαταθήκη για τη γενιά του σήμερα, που πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο μπάσκετ.

 

 

 

 

 

 

 

Οι μνήμες θα είναι ζωντανές όλη την ημέρα για τον κόουτς Κώστα Πολίτη και τα παιδιά του. Η Ελληνική Ομοσπονδία θα κάνει μια εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο «Δαΐς» (20.00), για να τιμήσει την ομάδα εκείνη: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου.

Εκείνα τα τελευταία συγκλονιστικά λεπτά όμως του αγώνα, είναι αρκετά για να ξανφέρουν στη μνήμη τους οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεότεροι, πώς γιγαντώθηκε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Η περιγραφή του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου στην μετάδοση της ΕΡΤ ευτυχώς διασώζεται στο Διαδίκτυο. Αξίζει όμως να δείτε πώς περιέγραφε το Ισπανικό Κρατικό κανάλι του TVE εκείνα τα τελευταία λεπτά.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια