244.000 λουκέτα από το 2008 σε ελληνικές επιχειρήσεις

458

Η αίτηση υπαγωγής του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, στο πλαίσιο εξυγίανσής του κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 99, έρχεται να προστεθεί σε μια ατελείωτη λίστα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που είχαν ανάλογη ή και πολύ χειρότερη κατάληξη.

Η επιχειρηματική καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας, εδώ και οκτώ χρόνια, φτάνει να μην έχει τέλος. 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών έκλεισαν σε μια νύχτα, μετά από 70 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Και πριν από αυτό, τα λουκέτα, σύμφωνα με την Καθημερινή, έπειτα από πέντε δεκαετίες λειτουργίας, στο εργοστάσιο ελαστικών προϊόντων της Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο και λίγο νωρίτερα στη χαρτοβιομηχανία Softex και στα σούπερ μάρκετ Λάρισα. Είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στον Βόλο, αλλά και της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ, στην ίδια πόλη. Στα τέλη του 2015, λουκέτο είχε βάλει και η Bacardi Hellas, με την ξένη πολυεθνική να καταφεύγει στη λύση αντιπροσώπου για τη διάθεση των προϊόντων της.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά της έκτασης του χτυπήματος που έχει δεχτεί ο ιδιωτικός τομέας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η εξαφάνιση αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντος.

Οι αλλεπάλληλες επιβολές ολοένα και μεγαλύτερων φορολογικών επιβαρύνσεων και η συνεχής οικονομική περιδίνηση της Ελλάδας έχουν οδηγήσει Ελληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους, στην έξοδο από την αγορά.

Περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις απουσιάζουν από την τελευταία καταμέτρηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε 45.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά και σημαντικά μειωμένη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2015, χωρίς βέβαια να είναι διασφαλισμένη η μακροημέρευσή τους.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια