ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι δούλευε το σύστημα!

910

Η υπόθεση της Μαρινόπουλος αποτελεί την επιτομή των όσων συνέβαιναν σ’ αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Το πώς, δηλαδή, οι εταιρείες αναπτύχθηκαν, δημιουργώντας μια τεράστια «φούσκα» στην αγορά, αλλά και το πώς δρούσαν επιχειρηματίες που έχρηζαν ιδιαίτερων χειρισμών.

Οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος, για να το πούμε όσο πιο «ωμά» γίνεται, αντιστοιχούν στο 1,2% του ΑΕΠ της χώρας, και απασχολεί προσωπικό που αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη πόλη. Αν το θέλετε ακόμα πιο σχηματικά, αν η Μαρινόπουλος αφήσει «φέσια» στην αγορά περί τα 2 δισ. ευρώ, ας θυμηθούμε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας ανακεφαλαιοποιήθηκε στο τέλος του 2015 με 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους super markets στην Ελλάδα, που σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κλάδο κατέρρευσε. Ο εν λόγω κλάδος, παρά την κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό αυτό που επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ότι δηλαδή τα super markets αγοράζουν με πίστωση, αλλά ο καταναλωτής πληρώνει μετρητά.

Οι προεκτάσεις

Η υπόθεση της Μαρινόπουλος, όμως, έχει πολλές ακόμα προεκτάσεις. Πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων προμηθευτών της (πολλές είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με κατάρρευση), των καταστημάτων που νοικιάζει –και οι απλήρωτοι εδώ και 8-12 μήνες ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν να «απεγκλωβιστούν» έχοντας να πληρώσουν και έναν βαρύ ΕΝΦΙΑ–, υπάρχουν και πολλά ακόμα ζητήματα.

Ο όμιλος φαίνεται πως τα προηγούμενα χρόνια είχε και μια ευνοϊκή μεταχείριση από συγκεκριμένη τράπεζα, στην οποία οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, κατασκευαστική εταιρεία που η ιδιοκτησία της συνδεόταν με τα λεγόμενα παλαιά τζάκια και με την οικογένεια Μαρινόπουλου κατ’ επέκταση κατέστη προνομιακός εργολάβος όλων των ιδιωτικών έργων της Μαρινόπουλος. Το θέμα αυτό έχει ουρά και θα το αναλύσουμε λίαν συντόμως… Χρήματα που πέρασαν από την εταιρεία που τώρα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, με τους ιδιοκτήτες του ομίλου να κάνουν διακοπές, με πάρτι και πολυτέλειες στη βίλα τους στο Μαϊάμι, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κανόνια, και τα λεφτά στην τσέπη

Έτσι λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια μια μερίδα επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Έπαιρναν τεράστια δάνεια, άφηναν απλήρωτες υποχρεώσεις, «τσέπωναν» τα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε ακίνητα και άφηναν τις εταιρείες τους να χρεοκοπούν, ρίχνοντας «βόμβες» μεγατόνων στην αγορά που στενάζει από την παρατεταμένη ύφεση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό: όταν καταρρέει ένας όμιλος, οι τράπεζες δεν βλέπουν μόνο τα super markets (στην προκειμένη περίπτωση), την Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική Α.Ε. (μητρική εταιρεία του Ομίλου με συνολικές υποχρεώσεις 196 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015, που έχει δώσει δάνεια 65,3 εκατ. στη Μαρινόπουλος Α.Ε.), την Express M A.E. (160 καταστήματα εκ των οποίων 20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores και συνολικές υποχρεώσεις 275 εκ. ευρώ) και την Ξυνός Α.Ε. (19 μικρά σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Ήπειρο, με συνολικές υποχρεώσεις 19,6 εκατ. ευρώ), αλλά και άλλες εταιρίες, όπως η φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ.

Γιατί δεν δίνουν τη ΦΑΜΑΡ;

Τα χρέη και οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος διογκώθηκαν όταν η επιχειρηματική οικογένεια είχε τη ΦΑΜΑΡ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε πρόταση στη Μαρινόπουλος να εκποιήσει τη ΦΑΜΑΡ και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά αρνήθηκε.

Δεν είναι δυνατό ένας όμιλος να μην έχει καταθέσει ισολογισμούς για τουλάχιστον μία τριετία, που αν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα θα είχε φανεί νωρίτερα στο ευρύ κοινό η εικόνα της κατάρρευσης. Κάποιοι –θεωρητικά– ήλεγχαν την εταιρεία. Τι ακριβώς έγραψαν στις εκθέσεις τους που συνοδεύουν τους ισολογισμούς που κατατέθηκαν άρον-άρον όταν η εταιρία κατάθεσε αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99, πληρώνοντας πρόστιμο 1.350 ευρώ (450 ευρώ για κάθε χρόνο που δεν κατέθετε ισολογισμό);

Σημαντικότερο όλων, φυσικά, είναι η επόμενη ημέρα της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας και των μικρών επιχειρήσεων-προμηθευτών που θα πρέπει να επιβιώσουν στη μετά-Μαρινόπουλος εποχή.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια