17η Μάη: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας!

675

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ηµέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι το γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Τα άτομα ΛΟΑΤKI (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) εξακολουθούν όμως να γίνονται θύματα λεκτικής και σωματικής βίας λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο. Για το 2015, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 185 περιστατικά σωματικής βίας κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, με τις επιθέσεις να χαρακτηρίζονται ως βίαιες και με έντονη περιφρόνηση προς το θύμα.

Σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη ρητορική μίσους αγνοώντας την έκφρασή της στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, το 70% των ερωτηθέντων που συναντούν ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση ήταν άτομα ΛΟΑΤΚΙ (70%) και ακολουθούσαν οι Μουσουλμάνοι (60%) και οι γυναίκες. Παράλληλα στη χώρα μας παρατηρούνται περιστατικά λογοκρισίας θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ από τα ΜΜΕ ενώ πρόσφατα, με επίκεντρο την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, η αρνητική στάση μερίδας του κλήρου κλιμακώθηκε σε ρητορική μίσους. Η αύξηση των επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά την περίοδο συζήτησης στη Βουλή του Συμφώνου Συμβίωσης επιβεβαιώνει ότι η πολιτική επικαιρότητα και η ρητορική μίσους δύνανται να οδηγήσουν στη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και προκατάληψης.

«Κάθε απόπειρα να μειωθεί κάποιος ή να στερηθεί δικαιώματα λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού είναι καταδικαστέα» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, στα εγκαίνια έκθεσης του ΕΚ για τα ευρωπαϊκά Gay Pride που παρουσιάσθηκε στο Κοινοβούλιο πριν λίγα χρόνια.

Το ομοφυλοφιλικό κίνημα έδωσε σκληρή μάχη για να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνία που σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα ποινικές διώξεις, πρόστιμα, φυλακίσεις ή ακόμα και τη θανατική ποινή.

Στην Ευρώπη, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περιέχει ειδικές πρόνοιες για την καταπολέμηση της ομοφοβίας.

17η Μαΐου 1990

Από το 1948 μέχρι το 1990, η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα ψυχικά νοσήματα αλλά στις 17 Μαΐου του 1990, η γενική συνέλευσή του, με ψήφισμά της τόνισε ότι «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή, ή ανωμαλία».

ΕΕ: ένα μωσαϊκό κανόνων

Ο γάμος ομοφυλοφίλων ή το λεγόμενο σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται στα περισσότερα κράτη μέλη και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση που μετακομίσουν σε χώρα που δεν αναγνωρίζει το γάμο.

Προς το μέλλον

Με σειρά ψηφισμάτων του, το ΕΚ έχει καταδικάσει τις διακρίσεις και έχει δηλώσει την ετοιμότητά του «να φροντίσει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν τη συνήθεια της ανοχής και της απουσίας αρνητικών διακρίσεων».

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια