Όχι στην ακυβερνησία και εκσυγχρονισμό στη διακυβέρνηση της χώρας ζητεί ο ΣΕΒ

646

Σειρά προτάσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων καταθέτει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο και ζητεί αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θέτει ως προυπόθεση την άμεση άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων υπογραμμίζοντας : «Οι περιορισμοί θα αρθούν συν τω χρόνω με την εφαρμογή του Μνημονίου και εφόσον η χώρα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, λειτουργώντας με πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που είναι διατηρήσιμα».

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την πορεία θα είναι αδιέξοδη και καταστροφική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, η χώρα μας επιβάλλεται να γίνει από σήμερα χώρα προορισμού επενδυτικών κεφαλαίων.

Αναλυτικά ο ΣΕΒ ζητεί:

  • Να υλοποιούμε άμεσα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχους και χρονοδιαγράμματα
  • Να ιδιωτικοποιήσουμε τις υποδομές δικτύων, όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον
  • Να δώσουμε κίνητρα μέσω υπεραποσβέσεων για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις.
  • Να τελειώσουμε μια ώρα ταχύτερα με τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις και τα κόκκινα δάνεια. Να ξαναβάλουμε μπροστά την αγορά ακινήτων μέσω κινήτρων για οικιστικές και εμπορικές αναπλάσεις
  • Να επενδύσουμε στην ακτογραμμή της Αττικής Να κάνουμε μερικές απλές κινήσεις όπως π.χ. σιδηροδρομική σύνδεση με το Λαύριο για διευκόλυνση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης και ας ιδιωτικοποιηθούν επιτέλους τα τρένα
  • Να δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μεγάλα έργα, είτε με παραχώρηση της εκμετάλλευσης είτε με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • Να μπούμε στην κυκλική οικονομία αναθέτοντας π.χ. τα έργα για την διαχείριση των σκουπιδιών Να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία, στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο Συνδεσμος Βιομηχάνων επισημαίνει ότι για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζεται να   εκσυγχρονισθεί η διακυβέρνηση της χώρας και η κοινωνία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αναπτύσσεται η ιδιωτική οικονομία. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «η χώρα σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα».

Στο κείμενο ο ΣΕΒ σημειώνει χαρακτηριστικά : «Στις δημοκρατίες λέγεται ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορεί όμως και να υπάρξουν και γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν σενάρια ακυβερνησίας που μπορεί να προκύψουν από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια