Όταν το ΔΝΤ αμφισβητούσε τη… Eurostat!

Παρασκηνιακή αντιπαράθεση Ευρώπης – ΔΝΤ, όχι μόνο για το χρέος της χώρας αλλά και για τα στοιχεία

736

 

Του Βασίλη Τσεκούρα

 

Καλώς ή κακώς (κατ’ άλλους) έχει βγει στην επιφάνεια αυτή την ώρα το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων που οδήγησαν στο έλλειμμα του 2009. Ήταν τεχνικά διογκωμένο με σκοπό να μπούμε στο μνημόνιο ή όχι;

Αυτό το ζήτημα βρίσκεται ήδη υπό δικαστική διερεύνηση, μετά και τη νέα εισαγγελική παραγγελία για περαιτέρω έλεγχο από τον Άρειο Πάγο.Για την υπόθεση του ελλείμματος πρόσφατα είχε αναιρεθεί η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009. Πλέον, τον τελικό λόγο για την υπόθεση Γεωργίου έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί βγήκε στην επιφάνεια το θέμα Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ, λίγο πριν δηλαδή ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Μια «κρυφή» κόντρα

Εδώ και λίγους μήνες έχει υπάρξει μια παρασκηνιακή αντιπαράθεση Ευρώπης – ΔΝΤ, όχι μόνο για το χρέος της χώρας αλλά και για τα στοιχεία.

Μάλιστα, πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση έφερε τον αυτόματο κόφτη δαπανών, σε περίπτωση που αποκλίνει ο προϋπολογισμός των επόμενων ετών και εκτροχιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τότε το ΔΝΤ είχε ρωτήσει ποιος θα αποφασίζει αν ο προϋπολογισμός της Ελλάδας έβγαινε εκτός τροχιάς. Η απάντηση ήταν: η ΕΛΣΤΑΤ με επικύρωση της Eurostat.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι το Ταμείο ανταπάντησε ότι θα επιθυμούσε να βρεθεί ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός που να μην έχει την έδρα του στην Ευρώπη, ή τουλάχιστον να μην έχει επιρροές από τις Βρυξέλλες. Μια ευθεία αμφισβήτηση, λοιπόν, του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή στατιστική αρχή.

Η νέα αιχμή του ΔΝΤ

Σε νέα παρέμβασή του το ΔΝΤ προ ημερών, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, τόνισε ότι συμμερίζεται την ανησυχία της Ευρώπης για το θέμα. Ωστόσο, σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι με την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, περί τα μέσα Σεπτέμβρη, θα επιδιώξει να έχει μια πιο ακριβή πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία.

Σημειώνουμε, φυσικά, ότι εδώ και καιρό το ΔΝΤ αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα και τους στόχους του προγράμματος, πιέζοντας την Ευρώπη να αποδεχθεί βαθύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους για να βγαίνουν οι αριθμοί.

Στην ατζέντα του Eurogroup

Την πάγια θέση της Κομισιόν για την ανάγκη διασφάλισης της αξιοπιστίας και της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε συνέχεια της επιστολής των τριών επιτρόπων προς τον  Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σχοινάς χαιρέτισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη για την «εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat» και δήλωσε ότι η Ε.Ε. λαμβάνει υπόψη της τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Καταλήγοντας, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην «ατζέντα» του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Πίσω από τις δηλώσεις Χουλιαράκη

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη (που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group), από του βήματος της Βουλής, ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Αυτό που ελάχιστοι παρατήρησαν, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε το τρίτο μνημόνιο, κάνοντας αναφορά μάλιστα και στον νέο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν έκανε καμμία συγκεκριμένη αναφορά για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την επίμαχη περίοδο. Μια δήλωση, λοιπόν, που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων από τον αναπληρωτή υπουργό.

Ο ίδιος τόνισε ότι «Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», απαντώντας στην ουσία στο αίτημα της Κομισιόν για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

«Μεγάλο λάθος»

Η υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, διαβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ