Όταν οι κρατιστές καλούνται να προωθήσουν επενδύσεις

O κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του «να βγάλουν από τα συρτάρια επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας». Τι είναι, όμως, αυτό που τα κρατούσε στα συρτάρια;

347

Το καλοκαίρι του 2018 θα ληφθούν οι νέες μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα. Τότε, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης, θα κριθεί τι είδους βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα για να προχωρήσει (γιατί κάποιου είδους στήριξη θα χρειαστεί). Το μεγάλο στοίχημα είναι μέχρι τότε να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τα μνημόνια και να έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Γράφει ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «το Ποτάμι»

Ολο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια στηριζόταν στο ότι «εμείς, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, θα διαπραγματευθούμε σκληρά». Έκαναν τη διαπραγμάτευση στην αρχή για το μνημόνιο (με τα γνωστά αποτελέσματα) και στη συνέχεια για το χρέος (με τα επίσης γνωστά αποτελέσματα). Αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα ήταν η αύξηση του ΑΕΠ. Τώρα ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι  «η συμφωνία δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης», όπως έσπευσαν να πανηγυρίσουν κάποιοι υπουργοί του αλλά «την αρχή του τέλους της κρίσης».

Οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. καλούνται να παίξουν σε ένα γήπεδο που τους είναι ξένο: να προωθήσουν πολιτικές που ευνοούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ανάπτυξη. Οι γενικότερες συνθήκες βοηθούν. H δημοσιονομική ισορροπία που είχε επιτευχθεί το 2014 αποκαταστάθηκε ξανά ύστερα από 2 χρόνια καταστροφικών επιλογών. Οι αξίες έχουν πέσει, το Grexit έχει απομακρυνθεί και το πολιτικό ρίσκο έχει μειωθεί σημαντικά, αφού οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θα είναι περισσότερο φιλική και όχι περισσότερο εχθρική σε επενδύσεις (όπως συνέβαινε το 2015).

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να εκμεταλλευθούν το momentum. Μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Είναι τα ίδια πρόσωπα που ήταν αντίθετα στις ιδιωτικές επενδύσεις (λιμάνια, ΟΣΕ, αεροδρόμια, Ελληνικό) που πρωταγωνιστούσαν στις κινητοποιήσεις και προέβαλαν κάθε είδους εμπόδια. Κάποια στελέχη (π.χ. Σ. Πιτσιόρλας) που κινούνταν με διαφορετική λογική βρέθηκαν στο στόχαστρο υπουργών και βουλευτών. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη τους πλειοψηφία διέπονται από κρατικίστικη λογική και αντιμετωπίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία με εχθρικό τρόπο (εκτός αν πρόκειται για επιχειρηματίες «κολλητούς» της εξουσίας, οπότε τους παρέχονται κάθε είδους διευκολύνσεις).

Για να μπορέσει η οικονομία να κινηθεί σε πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που αναμένονται (ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μίλησε για 1,2% φέτος από 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησής του) πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η ρύθμιση των αξίας 105 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 7 δισ. το 2017 και κατά 40 δισ. ως το τέλος του 2019. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη διαπιστώνει σημαντική καθυστέρηση και αν συνεχιστεί, τότε το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση «ημι-παράλυσης». Είναι σε θέση η κυβέρνηση να αλλάξει την κατάσταση;

O κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του «να ανεβάσουν στροφές και να βγάλουν από τα συρτάρια ώριμα επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας». Τι είναι αυτό που τα κρατούσε στα συρτάρια; Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να πράξουν τώρα, αυτό που πολεμούσαν εδώ και καιρό; Η επιθυμία παραμονής στην εξουσία δεν αρκεί. Πρέπει να μπορούν να λύσουν προβλήματα. Και έχουν δείξει ότι δεν μπορούν.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια