Όταν η Τέχνη έχει κοινωνικό πρόσωπο

Της Ειρήνης Πιτσόλη

587
Ο γλύπτης Γκίβη Μιχαηλίδης κάνει την εισαγωγή στο υλικό

O οίκος δημοπρασιών Myrό Antiques House στηρίζει τα προγράμματα απεξάρτησης

Ο Myrό Antiques House σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative φιλοξενεί κάθε Τρίτη θεραπευόμενους του κέντρου έρευνας συμπεριφορών εθισμού «Απεξάρτηση» στις εγκαταστάσεις του, και διοργανώνει εργαστήρια (hands-onworkshops) Τέχνης με έμφαση στη γλυπτική.

Οι θεραπευόμενοι παρακολούθησαν διαλέξεις για την Τέχνη, την αντίκα, τα κινήματα και τα στυλ από εξειδικευμένους συνεργάτες του Myrό Antiques House, και στη συνέχεια εγκαθιδρύθηκε η βιωματική επαφή τους με τη γλυπτική υπό την καθοδήγηση γλυπτών της Greek Marble Initiative και των θεραπευτών τους, από την πλευρά του κέντρου «Απεξάρτηση». Με οδηγούς τους γλύπτες Γιώργο Σπυριδόνωβ, Τζένη Σκάλκου, Γκίβη Μιχαηλίδη και Στράτο Πάλλα δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με το υλικό, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να δουν την προσπάθειά τους να αποδίδει καρπούς.

Αλλαγή σελίδας

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο του κέντρου “Απεξάρτηση” και, ακόμα περισσότερο, τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που κάνουν μια γενναία προσπάθεια να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. Η γνωριμία μας μαζί τους είναι ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική. Περαιτέρω, το ενδιαφέρον τους για την Τέχνη και ιδιαίτερα για τη γλυπτική, η προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να εφαρμόσουν τις εμπνεύσεις και τις ιδέες τους στο υλικό, εγκαθιδρύουν έναν διάλογο με τελικούς ωφελημένους εμάς τους ίδιους και τους καλλιτέχνες μας περισσότερο. Φιλοδοξούμε η εμπειρία τους μαζί μας να διαμορφώσει μια καλή ανάμνηση, και ίσως να έχει και συνέχεια. Θα χαρούμε πολύ να φιλοξενήσουμε περισσότερες πρωτοβουλίες σαν αυτή των ανθρώπων της “Απεξάρτησης” στο μέλλον» επισήμανε ο ιδρυτής και CEO του Myrό Antiques House, Σταύρος Μυρωνίδης.

Σχετικά με την «Απεξάρτηση»

Το Κέντρο  Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προσφορά βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα ώστε να σπάσουν τον ατελείωτο κύκλο του εθισμού. Απευθύνεται σε όλους όσοι υποφέρουν από την εξάρτηση των ναρκωτικών και του αλκοόλ, βοηθώντας τους με σεβασμό να νικήσουν τις δυσκολίες τους και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στη ζωή τους. Το θεραπευτικό πρόγραμμα, η διάρκεια του οποίου είναι 17 εβδομάδες το κλειστό και 17 εβδομάδες το ανοικτό, είναι συνδυασμός τριών θεραπευτικών προσεγγίσεων της υπαρξιστικής, προσωποκεντρικής και γνωστικοσυμπεριφορικής-12 βήματα των Ν.Α. Το κέντρο βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο τεσσάρων στρεμμάτων σε μια ήσυχη, ιδανική για τον σκοπό αυτό τοποθεσία, στην περιοχή της Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Εκτός από τους φιλικούς και άνετους χώρους διαμονής στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται χώροι άσκησης και δημιουργικής απασχόλησης των θεραπευομένων. Μέχρι σήμερα το 88% των ατόμων που έχουν εισαχθεί και έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα παραμένουν «καθαροί». Περισσότερες πληροφορίες στο www.apexartisi.gr.

Στόχος η ανάδειξη του ελληνικού γλυπτικού μαρμάρου

Η Greek Marble Initiative είναι μια πρωτοβουλία του ιδρυτή του Myrό Antiques House, Σταύρου Μυρωνίδη, και των συνεργατών του με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού γλυπτικού μαρμάρου σε όλον τον κόσμο, αλλά και την ενδυνάμωση της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο. Η πρωτοβουλία έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 3 διεθνή συμπόσια, και ως πλατφόρμα διασυνδέει 36 γλύπτες μαρμάρου από όλον τον κόσμο και το μεγαλύτερο πάρκο γλυπτικής στα Βαλκάνια –και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης–, καθώς στο πλαίσιο της λειτουργίας της έχουν παραχθεί και βρίσκονται στις εγκαταστάσεις περισσότερα από 180 μνημειακά γλυπτά και εκατοντάδες μικρότερα. Το πάρκο γλυπτικής στεγάζεται στον περιβάλλοντα χώρο του Myrό Antiques House.

Σειρά από δραστηριότητες

 Το Myrό Antiques House υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας από το 1996 με καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, και τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σουρωτής. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζουν πινακοθήκη, γλυπτοθήκη, φυσικές δημοπρασίες και εκθέσεις συλλογών. Ο οίκος αποτελεί το εφαλτήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο Greek Marble Initiative, και τα συμπόσιά της, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Myrό Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κ.ά. Ο οίκος δημοπρασιών διαθέτει και δραστηριότητα στον χώρο του Real Estate, ειδικευόμενος στις πωλήσεις νησιών, πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων σε διεθνείς επενδυτές. Από το 2015 είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Hyatt Regency Thessaloniki στον χώρο της Τέχνης και της αντίκας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας διοργανώνονται διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων και ανερχόμενων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με έμφαση στη ζωγραφική και στη γλυπτική.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια