Όταν ένα μάθημα ζωής γίνεται σκοπός!

591

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη –

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του φεστιβάλ «ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», Νικολέττα Διαμαντάκου, μιλά στην «Α» για τον θεσμό που τείνει να γίνει… συνήθεια, καθώς πραγματοποιείται για 4η φορά στο κέντρο της Αθήνας και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Οκτωβρίου

 

diamantakou_1
Νικολέττα Διαμαντάκου.

Για τέταρτη χρονιά φέτος η Αθήνα φιλοξενεί το Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», που πραγματοποιείται ήδη από τις 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως 16 Οκτωβρίου, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός και η ελληνική λαϊκή παράδοση θα συναντήσουν τις κουλτούρες των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών. Ένα θεματικό πολυ-φεστιβάλ οριοθετημένο στη γειτονιά του κέντρου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα (Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Β. Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.ά.). Συγκεκριμένα, το δεκαήμερο αυτό οι περιοχές που εκτείνονται κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη ως τις πλατείες Καραϊσκάκη και Μεταξουργείου και μέχρι τον Σταθμό Λαρίσης θα «μεταμορφωθούν» σε γειτονιές παριζιάνικες!

Συναντήσαμε την κυρία Νικολέττα Διαμαντάκου, υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του φεστιβάλ, και μιλήσαμε για αυτό.

Για δέκα μέρες η γειτονιά του Μικρού Παρισιού θα φιλοξενήσει πάνω από πεντακόσιους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – Το θέμα του είναι αφιερωμένο στην ομάδα και στις τέχνες

 – Κυρία Διαμαντάκου, γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη περιοχή για τη διοργάνωση του φεστιβάλ;

Η γειτονιά αυτή θεωρείται μια από τις περισσότερο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης μας και οι άνθρωποι και οι εθελοντές του φεστιβάλ προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις πληγές της με δόσεις πολιτισμού και να την μπολιάσουμε με Τέχνη, δίνοντας χαρά και ζωντάνια στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ, καθώς και σε όσους κάνουν τη βόλτα τους στο «Μικρό Παρίσι» για να παρακολουθήσουν τις δράσεις που θα γίνουν.

mikro-parisi_2

– Πότε έγινε η πρώτη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ στην Αθήνα;

– Το πρώτο «Μικρό Παρίσι» έγινε το 2013 και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ. Το 2014 το θέμα ήταν η «Belle époque και τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ πέρυσι, το 2015, το θέμα ήταν εμπνευσμένο από την κουλτούρα των γαλλικών μπιστρό και των ελληνικών καφενέδων με ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche του μεταπολεμικού Παρισιού.

Εμπνευστής και διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο συνθέτης και πιανίστας Μάριος Στρόφαλης, με τον οποίο συναντήθηκα για πρώτη φορά το 2012. Από τότε ξεκίνησε μια δημιουργική φιλία, η οποία κρατάει μέχρι σήμερα. Ο Μάριος Στρόφαλης είναι επικεφαλής του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου (μέλος του οποίου είμαι και εγώ), το οποίο έχει στους κόλπους του ένα δίκτυο καλλιτεχνών και δραστήριων ανθρώπων με πνευματικές ανησυχίες που είναι ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά θέματα και ασκούν πολιτιστική διαχείριση. Στη συνέχεια, αυτή η πρωτοβουλία του Μάριου εξελίχθηκε σε ένα καταξιωμένο διεθνές φεστιβάλ που μας κάνει όλους υπερήφανους.

Θυμάμαι πόσο συγκρατημένη και φοβισμένη ήμουν την πρώτη φορά που περπάτησα στους δρόμους αυτούς, επειδή δεν σας κρύβω πως η εικόνα που είχα στο μυαλό μου για την περιοχή ήταν πολύ άσχημη. Όμως, καθώς περνούσαν τα χρόνια και ζυμωνόμουν όλο και περισσότερο με την αύρα των ανθρώπων, των κτιρίων, των μαγαζιών, έμαθα να τους αφουγκράζομαι και κατέληξα να αγαπήσω αυτή τη γειτονιά, που τώρα πια την νιώθω δική μου.

mikro-parisi_3

– Τι σημαίνει συναισθηματικά για σας αυτή η διοργάνωση;

Για εμένα το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» αποτέλεσε στην αρχή ένα μάθημα ζωής, για να καταλήξει στο τέλος σκοπός ζωής. Με συγκινεί πραγματικά αυτή η διοργάνωση. Φέτος, το φεστιβάλ βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά και το θέμα του είναι αφιερωμένο στην ομάδα και στις τέχνες. Ο ακριβής τίτλος του είναι «Ομάδα και Τέχνες», και επί το γαλλικότερο, μιας και μιλάμε για Παρίσι, «L’esprit d’equipe et les arts».

Η διάρκειά του θα είναι δέκα μέρες. Έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 16 του μήνα. Όπως καταλαβαίνετε, η μεγάλη διάρκεια καθώς και οι πολυποίκιλες δράσεις του απαιτούν πολλή δουλειά και σωστή οργάνωση. Αυτό που θα δουν οι επισκέπτες του φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα εργασίας ενός σχεδόν ολόκληρου χρόνου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τονίσω τον ρόλο των εθελοντών σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, γιατί χωρίς τη συνδρομή τους είναι σίγουρο πως δεν θα καταφέρναμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Ελπίδα μας φέτος είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού αποτελέσματος με ελευθερία έκφρασης. Πιστεύω πως η ομάδα λειτουργεί σαν αμυντικός μηχανισμός. Έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού»

Συλλογική δημιουργία, κοινός στόχος, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός, ομαδική προσπάθεια, συνεργασία, συνέργεια είναι έννοιες που κάποιος απαισιόδοξος θα έλεγε πως τείνουν να εξαφανιστούν. Όμως στο «Μικρό Παρίσι» είμαστε άνθρωποι αισιόδοξοι και παίκτες ομαδικοί.

mikro-parisi_4

– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ;

Ελπίδα μας φέτος είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού αποτελέσματος με ελευθερία έκφρασης. Πιστεύω πως η ομάδα λειτουργεί σαν αμυντικός μηχανισμός. Έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

mikro-parisi_5

– Τι θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο «Μικρό Παρίσι»;

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες του δρόμου, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στα σχολεία της περιοχής, παιχνίδια όπως σκάκι, τάβλι και petanque, αποτελούν τα κομμάτια του παζλ που θα συνθέσουν την εικόνα του «Μικρού Παρισιού».

Η καρδιά της τζαζ θα χτυπήσει εδώ και θα δώσει ραντεβού με τις μουσικές του κόσμου, για να διασταυρωθούν μετά στις μουσικές του δρόμου στους χώρους όπου θα φιλοξενηθούν οι συναυλίες. Θα παρουσιαστούν δεκαπέντε εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ μέσα από τις εικαστικές εκθέσεις θα παρουσιαστούν στο κοινό μια πληθώρα αξιόλογων νέων καλλιτεχνών. Για δέκα μέρες η γειτονιά του «Μικρού Παρισιού» θα φιλοξενήσει πάνω από πεντακόσιους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

mikro-parisi_6

Φέτος κάναμε και ένα όνειρό μας πραγματικότητα. Το όνειρο ήταν ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου, που εντάσσεται φέτος στους χώρους φιλοξενίας του φεστιβάλ. Στήθηκε εκεί μια μικρή μπιενάλε και σήμερα Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια πέντε ομαδικών εκθέσεων, που θα λειτουργούν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Έτσι, ο επισκέπτης των εκθέσεων θα έχει και τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθεί στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σταθμού, που είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, έργο του Τσίλερ. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω και δημοσίως τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΟΣΕ για τον ζεστό και θετικό τρόπο με τον οποίο μας αντιμετώπισαν.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε όλα αυτά τα χρόνια στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος χωρίς τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού Νεολαίας και Αθλητισμού (ΟΠΑΝΔΑ). Από φέτος στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η Περιφέρεια Αττικής, ενώ η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα μάς έχει δώσει την υποστήριξή της.

mikro-parisi_7

– Εκτός από την ενασχόλησή σας με την πολιτιστική διαχείριση, έχετε και δραστηριότητα στην πολιτική;

– H πολιτική με ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί θεωρώ πως σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη τον πολιτικό πολιτισμό. Είμαι υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου της Κοινωνίας Αξιών, ενός μικρού κόμματος με μεγάλες αξίες. Πιστεύω πως αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι οικονομική κρίση αλλά κρίση αξιών και τα κανάλια του πολιτισμού μπορούν να μας οδηγήσουν στην έξοδο από αυτήν.

  • Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ».

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια