Όμιλος Μαντωνανάκη: Κουβάρι «κόκκινων» δανείων και αντιδικιών

• Τα δυσανάλογα μεγάλα χρέη σε σχέση με τα έσοδα και η αντιδικία με το Δημόσιο σε Λαγονήσι και Ναύπλιο • Η εξίσωση «δεν βγαίνει» λένε οι τράπεζες

168

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον στο Insider το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Τάσου Τέλλογλου για τον Όμιλο Μαντωνανάκη και επειδή και εμείς έχουμε αναφερθεί στο θέμα, αφού ο ξενοδοχειακός όμιλος βρίσκεται στη δίνη εξελίξεων, αφού δεν εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του, ύψους 400 εκατ. ευρώ και είναι σε αντιδικίες με το Ελληνικό Δημόσιο για συμβάσεις δύο πολύ γνωστών ξενοδοχειακών μονάδων. Καθώς μάλιστα έχουμε δεχτεί και εξώδικο, θα θέλαμε να σταθούμε στα εξής σημεία του ρεπορτάζ:

Πιστωτές και χρέη

Οι πιστωτές του Ομίλου Μαντωνανάκη το 2017 ήταν: Alpha Bank 150 εκατ. ευρώ, Eurobank 120 εκατ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 100 εκατ. ευρώ και Εθνική Τράπεζα 25 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του Ομίλου είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα έσοδα των επιχειρήσεων και γιατί βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία με το Δημόσιο.

Αντιδικία με την ΕΤΑΔ

Ο Όμιλος έχει μισθώσει το Grand Resort Lagonissi από το Ελληνικό Δημόσιο, όμως η εκμισθώτρια ΕΤΑ (σημερινή ΕΤΑΔ) και ο Όμιλος δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το τι ακριβώς λέει η σύμβαση που υπέγραψαν το 1999 για την εκμίσθωση του ακινήτου. Αντιδικία με την ΕΤΑΔ δεν υπάρχει μόνο στο Λαγονήσι, αλλά και στο Ναύπλιο, όπου ο Όμιλος Μαντωνανάκη μέσω της εταιρείας Αργολικός  Ήλιος Α.Ε. έχει μισθώσει από την ΕΤΑΔ τρία ξενοδοχεία (Ξενία Palace Aκροναυπλίας, Ξενία Ναυπλίου και Ξενία Αμφιτρύων Ναυπλίου). Η ΕΤΑΔ δεν είχε παραδώσει το σύνολο της μισθωθείσας έκτασης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ

Όμως, η οικονομική κατάσταση της Αργολικός Ήλιος Α.Ε. δεν είναι καλή. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (2015), είχε έσοδα 2,707 εκατ. ευρώ και ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ, αφού μόνο οι τόκοι που πλήρωνε στις τράπεζες ήταν 2,3 εκατ. ευρώ. Το ύψος των δανείων της Αργολικός Ήλιος Α.Ε. ήταν 18 εκατ. ευρώ και ήταν μη εξυπηρετούμενα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της.

Η αγορά μετοχών της Πειραιώς

Το «βουνό» των δανείων και το μπλεγμένο κουβάρι των προβλημάτων δεν εμπόδισαν τον  Όμιλο Μαντωνανάκη να αγοράσει μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της ναυαρχίδας του Ομίλου, Ήλιος Α.Ε., «κατά τη διάρκεια της χρήσεως 2015, η Εταιρεία προέβη στην απόκτηση µετοχών της Τράπεζας Πειραιώς µέσω της ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυµάτων εσωτερικού». Με άλλα λόγια η Ήλιος Α.Ε. αγόρασε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και μετά τις έβαλε ενέχυρο για δάνειο που έχει πάρει η συνδεδεμένη MAHO Α.Ε. Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε πόσο αξίζουν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και εάν καλύφθηκε το ποσόν του δανείου.

Το ερώτημα

Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο, που ούτε ο Όμιλος Μαντωνανάκη είναι σε θέση να απαντήσει, είναι εάν θα μπορούσαν να επιστραφούν τα χρήματα των δανείων, ακόμα κι αν λύνονταν όλες οι αντιδικίες με το Δημόσιο με τρόπο που να συνέφερε τον Όμιλο. Αν δηλαδή εγκρίνονταν οι όροι δόμησης και ο Όμιλος κατασκεύαζε ό,τι προβλέπεται από τις συμβάσεις (σε Λαγονήσι και Ναύπλιο).

Το «όχι» των τραπεζών

Η απάντηση των τραπεζών και ιδιαίτερα της Eurobank, που είναι από τους μεγαλύτερους πιστωτές, είναι ένα σαφές «όχι», καθώς η λειτουργική κερδοφορία του ξενοδοχείου είναι 15-20 φορές μικρότερη –ανάλογα με τον ισολογισμό– από τις δανειακές της υποχρεώσεις, την ώρα που στον κλάδο αυτό η τράπεζα έχει θέσει ως αποδεκτό όριο το 1 προς 5,5 για τον ίδιο δείκτη.

Οι τράπεζες λένε ότι για την εξυπηρέτηση του συνόλου των δανείων του Ομίλου Μαντωνανάκη χρειάζονται 16 εκατομμύρια τον χρόνο, ποσό που δείχνει ότι η εξίσωση «δεν βγαίνει». Προτείνουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις αλλά η πλευρά Μαντωνανάκη τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την κυβέρνηση επικαλείται τις δικαστικές της εκκρεμότητες με την ΕΤΑΔ. Όσο υπάρχουν αυτές δεν μπορεί να πλησιάσει επενδυτής το ξενοδοχείο.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια