Όλο το παρασκήνιο της νέας σύγκρουσης Μαξίμου με καναλάρχες

515

Η προσφυγή στο ΣτΕ από τον ομίλους Σκάι και Star, καθώς και την ΕΙΤΗΣΕΕ, το όργανο ουσιαστικά που εκπροσωπεί τους καναλάρχες, έσπασε όπως φαίνεται τη συμφωνία που είχαν οι επιχειρηματίες των καναλιών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Και αυτό διότι, όπως είχαμε γράψει μήνες πριν, σε προχωρημένες συζητήσεις που είχαν τα δύο μέρη είχε βρεθεί κοινός τόπος και είχαν συμφωνηθεί τόσο το συνολικό τίμημα για την κάθε άδεια (δηλαδή τα 35 εκατ. ευρώ) καθώς και το μεγάλο διάστημα αποπληρωμής της, αλλά και άλλα επιμέρους που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.

Ήταν αυτή η συμφωνία, άλλωστε, που επιτάχυνε τις διαδικασίες να συνταχθεί ο νέος νόμος, να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και να εισπραχθούν τα πρώτα χρήματα. Ωστόσο, ορισμένοι καναλάρχες είχαν άλλη γνώμη. Στην ουσία άλλαξαν στρατηγική, καθώς σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες από τους νομικούς συμβούλους τους και ο νόμος αυτός δεν «στεκόταν» στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλαφούζος και Βαρδινογιάννης αποφάσισαν να σπάσουν τη γραμμή που είχαν χαράξει μαζί με τους Κοντομηνά και Κυριακού και να πάρουν πρωτοβουλία.

Οι πληροφορίες μας, όμως, λένε ότι και οι Κοντομηνάς-Κυριακού είναι σύμφωνοι με την κίνηση αυτή αλλά δεν θέλουν να βγουν μπροστά και να σηκώνουν το βάρος των δύο πρώτων, καθώς είναι ανοικτοί απέναντι στην κυβέρνηση. Ειδικά ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει ανοικτά θέματα με την εφορία και το ΚΕΦΟΜΕΠ και ουσιαστικά «κρύβεται» πίσω από την ΕΙΤΗΣΕΕ.

Στρατηγικά μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει μίνι κυβερνητική κρίση, καθώς εάν προχωρήσει ο διαγωνισμός και κινηθούν οι διαδικασίες δημοπρασίας, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί εκτεθειμένο σε περίπτωση που όλα αυτά ακυρωθούν από το ΣτΕ. Θυμηθείτε μόνο πόσο είχε απασχολήσει την κυβέρνηση και σε πόσο δεινή θέση βρέθηκε ο στενός συνεργάτης και πρωτοκλασάτος υπουργός Νίκος Παππάς την πρώτη φορά, ενώ διαβεβαίωνε τους πάντες ότι το νομοσχέδιο ήταν ισχυρό.

Το ζήτημα, όμως, είναι γιατί οι δύο, Γιάννης Αλαφούζος και Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ), αποφασίζουν να πάνε πλέον κόντρα στην κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς φαίνεται ότι θέλουν να κερδίσουν χρόνο, διότι στο μεταξύ θα μπορούσαμε να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Το κυριότερο, όμως, όπως ισχυρίζονται, είναι ότι δεν θέλουν να μπουν σε διαδικασία δημοπρασίας τηλεοπτικής άδειας με ένα νομοσχέδιο που δεν έχει νομική ισχύ. Επίσης, υποστηρίζουν πολλοί ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να τρέξει πάση θυσία το πρότζεκτ του Ελληνικού, παρ’ όλη την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Από την άλλη, φαίνεται ότι ο Σκάι αναζητάει κυρίαρχο ρόλο στο να εκφράσει την αντιπολιτευτική ρητορική. Το σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο σύγκρουσης μεταξύ Μαξίμου και καναλαρχών άνοιξε για τα καλά.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια