Όλοι «Μαζί» για το θέατρο νίκησαν

Της Ειρήνης Πιτσόλη

644
Η κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα Ωνάση επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μόνος του ο καθένας από σας, τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος» είχε πει ο Κάρολος Κουν σε μια διάλεξη που δόθηκε στις 17 Αυγούστου 1943 για τον Όμιλο των Φίλων του «Θεάτρου Τέχνης», και ο χρόνος τον δικαίωσε. Όλοι μαζί φαίνεται ότι μπορούμε να καταφέρουμε πιο εύκολα τους στόχους μας.

Ο κόσμος του πολιτισμού ένωσε τις δυνάμεις του και τα κατάφερε. Το «Μαζί» επετεύχθη. Μέσα από την καινοτόμα πρωτοβουλία crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας «act4Greece», το Ίδρυμα Ωνάση οργάνωσε και υλοποίησε μια μεγάλη εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος που αγαπά τον πολιτισμό και το θέατρο ανταποκρίθηκε θερμά σε αυτό το κάλεσμα και ο τελικός στόχος των €108.176 καλύφθηκε με τη συμβολή όλων, σε περίπου ενάμιση μήνα.

Στις 16 Μαρτίου 2016 παρουσιάστηκε η 4η κατά σειρά δράση της ψηφιακής πλατφόρμας «act4Greece», φιλοδοξώντας να προσδώσει νέα πνοή στην ύπαρξη και τη μελλοντική διαδρομή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα & Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14 Πλάκα).

Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του Θεάτρου Τέχνης συνέδραμε πρώτο προσφέροντας το μισό του ποσού αυτού, ήτοι € 54.100, ξεκινώντας παράλληλα μια μεγάλη εκστρατεία ενεργοποίησης των ανθρώπων που αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της θεατρικής παιδείας. Χρειάστηκε το μισό από το προβλεπόμενο διάστημα και με μεγάλα και μικρά ποσά ο τελικός στόχος για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και ζωτικές ανάγκες του ιστορικού θεάτρου επετεύχθη.

Επισκευή των θεατρικών σκηνών

Την επιτυχία της προσπάθειας εξήρε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής του act4Greece, Λούκα Κατσέλη: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δράση crowdfunding του act4Greece! Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συγκέντρωσε 108.176 ευρώ μέσα σε ενάμιση μήνα, στο μισό χρονικό διάστημα δηλαδή από την προγραμματισμένη ημερομηνία, και θα μπορέσει πλέον να επισκευάσει τις δύο θεατρικές του σκηνές που τόσο έχει ανάγκη. Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι η δύναμη των πολλών μπορεί να κάνει πράξη δράσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αποδεικνύει ότι η ενεργός συμμετοχή των πολλών σε έναν κοινό σκοπό φέρνει αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε, ενίσχυσε και υποστήριξε τη δράση του Θεάτρου Τέχνης. Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και στους δεκάδες υποστηρικτές της δράσης, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και συνεισέφεραν με ό,τι ποσό μπορούσε ο καθένας».

Μεγάλη ικανοποίηση η επίτευξη του τελικού στόχου

 Την ικανοποίησή του για την πολύ θετική εξέλιξη εκφράζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισημαίνει: «Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για το Ίδρυμα Ωνάση η επίτευξη του τελικού στόχου για την ενίσχυση του Θεάτρου Τέχνης, μέσα από την πλατφόρμα act4Greece. Αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση είναι η στήριξη και η απελευθέρωση των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας ως πυξίδα την ενίσχυση της παιδείας, του πολιτισμού, της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο συμπλεύσαμε με την καινοτόμα και δυναμική πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας act4Greece, επιλέγοντας για τελικό προορισμό την στήριξη του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Ο σπουδαίος αυτός φορέας θεατρικής παιδείας εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το Ίδρυμα Ωνάση δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί άμεσα. Στήριξε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια καλύπτοντας το μισό του ποσού που απαιτείτο για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του το Θέατρο, αλλά και ενεργοποίησε ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό, μέσα από μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία. Νιώθουμε ικανοποίηση, συνεπώς, γιατί ο κόσμος αγκάλιασε το όραμά μας, αλλά και γιατί το Θέατρο Τέχνης θα συνεχίσει απρόσκοπτα να δημιουργεί και να προσφέρει στον ελληνικό πολιτισμό στα επόμενα χρόνια. Αποδείχτηκε και εμπράκτως αυτό που γνωρίζαμε εξαρχής, ότι δηλαδή η σύμπλευση με το act4Greece ήταν μια σωστή απόφαση, που μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις και να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας στην κοινωφέλεια. Συγχαρητήρια σε όλους, λοιπόν – γιατί ο πολιτισμός μάς χρειάζεται όλους».

 … από καρδιάς

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, ευχαριστώντας τον κόσμο για τη μεγάλη ανταπόκριση δηλώνει: «Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ευχαριστεί από καρδιάς το Ίδρυμα Ωνάση για την εξαιρετικά πολύτιμη στήριξη, την Εθνική Τράπεζα για τη σημαντική πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της δράσης, τον όμιλο Σκάι και την “Καθημερινή”, που αποτέλεσαν πολύτιμους χορηγούς επικοινωνίας, και φυσικά όλους εσάς που αγαπάτε το Θέατρο Τέχνης και το αποδείξατε έμπρακτα στηρίζοντάς το μέσα από την πλατφόρμα act4Greece. Και να που μαζί, κάτι –πολύ σημαντικό για το Θέατρο Τέχνης, αλλά και για όλη την κοινωνία– καταφέραμε να κάνουμε. Γιατί καταφέραμε όχι μόνο να συγκεντρώσουμε ανέλπιστα γρήγορα ένα χρηματικό ποσό που θα καλύψει ζωτικές ανάγκες του Θεάτρου Τέχνης. Καταφέραμε πάνω απ’ όλα “να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον”. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για όλους μας».

Ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης, και μεγάλος δάσκαλος, ήταν ο Κάρολος Κουν. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δράσης, το δημιούργημά του θα συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό απρόσκοπτα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια