Ψηφίζονται σήμερα και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης

763

Κατατέθηκαν αργά χθες στη Βουλή  οι τέσσερις τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ. Πρόκειται για τις ρύθμισεις που αφορούν στα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, στα θέματα του ΑΔΜΗΕ, στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και στις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ. Θα συζητηθούν και ψηφισθούν από την Ολομέλεια σήμερα.

Μετά την ψήφιση των τροπολογιών,απαιτείται η θετική έκθεση προόδου των εταίρων καθώς και η έγκριση από πέντε εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση της δόσης.

Ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις στα ειδικά μισθολόγια από 1ης Ιανουαρίου 2017 με την προϋπόθεση όμως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (2016), να βρεθούν τα ισοδύναμα.  Το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί αναδρομικά από όσους συνταξιούχους το έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους , καθώς η εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα γίνει από την 1η Ιουνίου 2016.
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%. Επίσης:

– Αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης καθώς σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.

– Αυξάνεται επίσης, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια