Χρύσα Βέργη: Τα φουλάρια γίνονται μοναδικά έργα τέχνης {Pics}

Η Χρύσα Βέργη παρουσιάζει αποκλειστικά στην «Α» το Chryssa Verghi © Art Way of Life

1530
Η Χρύσα Βέργη φοράει στη μέση της ένα από τα φουλάρια της συλλογής και ποζάρει μπροστά στο έργο της.

Δεν είναι λίγες οι φορές στην ιστορία της Τέχνης που μεγάλοι ζωγράφοι έδωσαν υψηλή αισθητική στην καθημερινή ζωή δημιουργώντας αντικείμενα εμπνευσμένα από τους πίνακές τους (θυμίζουμε τα κεραμικά του Πικάσο, που σημείωσαν επιτυχία αντίστοιχη με τα έργα ζωγραφικής του).

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

Η καταξιωμένη ζωγράφος Χρύσα Βέργη δημιούργησε μια νέα σειρά εκπληκτικών φουλαριών –αληθινών έργων Τέχνης–, που σηματοδοτούν την αρχή ενός νέου project, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην «Α». Συνάντησα τη Χρύσα Βέργη και μιλήσαμε για το Chryssa Verghi © Art Way of Life.

Ένα από τα αριθμημένα φουλάρια της συλλογής, μέσα στο κουτί του οποίου το σχεδιασμό έχει επιμεληθεί η ζωγράφος και φέρει την υπογραφή της
Ένα από τα αριθμημένα φουλάρια της συλλογής, μέσα στο κουτί του οποίου το σχεδιασμό έχει επιμεληθεί η ζωγράφος και φέρει την υπογραφή της

– Τι είναι το Chryssa Verghi © Art Way of Life;

– Είναι το αποτέλεσμα ενός μαγευτικού δημιουργικού ταξιδιού που εμπεριέχει παιχνίδι και φαντασία. Ξεκίνησε στη νεότητά μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Λος Άντζελες και στο Παρίσι και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Είναι ένα νέο project εφαρμοσμένης τέχνης, που περνάει την τέχνη και την αισθητική στην καθημερινή μας ζωή ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες και απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα μου, δίνοντάς της απεριόριστες δυνατότητες.

– Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

– Γεννήθηκε στην παιδική μου ηλικία μέσα από το παιχνίδι, τη διασκέδαση και την ικανοποίηση που έπαιρνα από την ενασχόλησή μου με τα υπολείμματα των χρωματιστών υφασμάτων που έπαιρνα από τη μητέρα μου, που έραβε, και η αγάπη μου αυτή έγινε πιο συνειδητή κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Design στην Αμερική.

Ο πίνακας ζωγραφικής και τα φουλάρια έργα τέχνης

– Μιλήστε μας για τις σπουδές αυτές που ακολούθησαν την αποφοίτησή σας από την Καλών Τεχνών.

– Είναι ένας τομέας που επέλεξα να ψηλαφήσω τελείως ενστικτωδώς ενώ ήμουν στο Fine arts school of CSULB (California State University of Long Beach). Έκανα αυτή την επιλογή γιατί με γοήτευε το γεγονός ότι μέσα από αυτό η φαντασία μου ανοιγόταν σε δρόμους φαινομενικά διαφορετικούς από αυτούς της ζωγραφικής. Για παράδειγμα, με συγκινούσε πάρα πολύ να σχεδιάζω μοτίβα που επαναλαμβανόμενα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ταπισερί. Μάλιστα, με απασχολούσε το συναίσθημα που αυτά τα μοτίβα θα δημιουργούσαν στον ένοικο του χώρου, κάτι που με διαφοροποιούσε θετικά από τους Αμερικάνους συμφοιτητές μου και επισημάνθηκε αμέσως από τους καθηγητές μου. Αυτό, νομίζω, ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής μου παιδείας και μιας άλλης κουλτούρας μεσογειακής.

Η ζωγράφος δημιούργησε μια νέα σειρά φουλαριών –αληθινών έργων τέχνης–, που σηματοδοτούν την αρχή ενός νέου project, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην «Α».

– Η «ιστορία» συνεχίστηκε στο Παρίσι;

– Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στη ζωγραφική στο Παρίσι ενθουσιάστηκα από το κίνημα του Ιαπωνισμού και την Art Nouveau στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα και την επιρροή που είχαν στο έργο των ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών όπως Μονέ, Λοτρέκ, Κλιντ, Βαν Γκογκ, Μπονάρ και άλλους.
Οι καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν βαθιά από τον Ιαπωνισμό άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης τέχνης της εποχής. Εκτός από έργα ζωγραφικής, δημιούργησαν αντικείμενα τέχνης που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή και βλέπουμε παραδείγματα που ξεκινάνε από τα αριστουργηματικά κοσμήματα του Λαλίκ και φτάνουν στις εισόδους του μετρό του Παρισιού σχεδιασμένες από τον Εκτόρ Ντιμάρ, κορυφαίο εκπρόσωπο της Art Nouveau στην αρχιτεκτονική. Ο λόγος που με εντυπωσίαζε όλο αυτό είναι γιατί μέσα του αναγνώριζα κάποια στοιχεία δικά μου που εμπεριέχονται στη ζωγραφική μου, όπως επίπεδη προοπτική, έντονα χρώματα, διαφάνειες και μοτίβα, οργανικές φόρμες και στοιχεία από τη φύση.

Φορώντας ένα έργο τέχνης
Φορώντας ένα έργο τέχνης

– Τα φουλάρια αυτής της σειράς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο. Πώς τα υποδέχθηκε το κοινό;

– Με πολλή θέρμη, με έκπληξη και ενδιαφέρον. Και χάρηκα πολύ όταν είδα αυτά τα φουλάρια να ντύνουν τις γυναίκες. Ήταν σαν να φοράνε τα έργα ζωγραφικής μου. Με ενθουσίασε μια κυρία η οποία αγόρασε ένα φουλάρι και μου είπε ότι θα το τοποθετήσει μέσα σε plexi-glass και θα το κρεμάσει σαν έργο στον τοίχο. Αυτό μου έδειξε ότι το κοινό κατανόησε ακριβώς τον στόχο μου να περάσω την τέχνη και την αισθητική στην καθημερινή ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο. Στην υλοποίηση αυτής της σειράς νέων έργων τέχνης βοήθησαν πάρα πολύ οι συνεργάτες μου της Alpha C.K. Art Gallery στη Λευκωσία, που αγκάλιασαν την ιδέα με ενθουσιασμό και χρηματοδότησαν αυτή τη σειρά.

– Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;

– Τα φουλάρια της σειράς είναι μια άριστη ψηφιακή εκτύπωση έργων μου σε καθαρό μετάξι, της οποίας την επιμέλεια είχα αποκλειστικά εγώ. Πρόκειται για μια σειρά που βγήκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων όλων αριθμημένων και υπογεγραμμένων από μένα. Θέλοντας να δώσω στο κοινό ένα έργο τέχνης ολοκληρωμένο, έδωσα έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Σχεδίασα η ίδια το κουτί που περιέχει το κάθε φουλάρι. Κάθε φουλάρι συνοδεύεται από την ταυτότητά του – πιστοποιητικό γνησιότητας.

Όλα τα φουλάρια συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας και είναι αριθμημένα
Όλα τα φουλάρια συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας και είναι αριθμημένα

– Σε ποιους απευθύνεται η σειρά;

– Η σειρά αυτή είναι ένας τρόπος να αποκτήσει κάποιος ένα έργο τέχνης το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει με πολλούς τρόπους, χωρίς να ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα.

Η τέχνη "εισβάλλει" στην καθημερινή μας ζωή
Η τέχνη «εισβάλλει» στην καθημερινή μας ζωή

– Πού μπορεί να βρει το κοινό τα φουλάρια;

– Προς το παρόν η σειρά διατίθεται από την Alpha C.K. Art Gallery στην Κύπρο.

Ένα έργο τέχνης αγκαλιάζει το σώμα
Ένα έργο τέχνης αγκαλιάζει το σώμα

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια