ΧΑ: Νηνεμία μετά την καταιγίδα του χθεσινού sell off

293

Τις νέες ισορροπίες μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία αναζητεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημειώνει μικρές διακυμάνσεις, ισορροπώντας εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,42% στις 606,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.633,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,76% στις 743,12 μονάδες.

Όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, το ΧΑ παρακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, οι οποίοι επίσης σήμερα προσπαθούν να βρουν βηματισμό μετά τη χθεσινή πτώση, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να διαχειριστούν τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής. Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, ενώ πιέσεις θα δεχθεί και το ευρώ.

Βέβαια, εκτός από τον ευρωπαϊκό τόνο, το ΧΑ έχει να διαχειριστεί και τον «ανώμαλο» δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς εντείνονται οι πιέσεις για τη λήψη επιπλέον μέτρων προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Capital.gr, το μεγάλο «παζάρι» είναι αυτό για τα μέτρα μετά το 2018, τα οποία όπως αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πλέον ένας ορατός κίνδυνος και μετρώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει και ο μεγάλος άγνωστος «Χ», αυτός των υπολογισμών του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές επιδόσεις και του συμβιβασμού που ίσως προκύψει και προκαλεί ήδη τρόμο στην κυβέρνηση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα φτάνουν αυτή τη στιγμή για να έχει η Ελλάδα πλεονάσματα το πολύ στο 1,5% του ΑΕΠ. Αλλά ακόμα και αν υπάρξει μία συμφωνία για 2,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διανύσει μία «διαδρομή» νέων  μέτρων τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Και  ο λογαριασμός των μέτρων μεγαλώνει αν τελικά το ΔΝΤ διατηρήσει  και τις ενστάσεις του για την απόδοση κάποιων από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δηλαδή αν θεωρεί ότι δεν πιάνεται ούτε ο στόχος του 1,5%…

Εντός αυτού του περίπλοκου μείγματος, ο Ν. Καυκάς της Merit AΧΕΠΕΥ, διαπιστώνει ότι γενικός δείκτης επέστρεψε εντός του ανοδικού καναλιού που βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, καθώς η ειδησεογραφία συγκλίνει προς παράταση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πέραν της 5ης Δεκεμβρίου. Οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι γνωστοί, αλλά στην παρούσα φάση εκτιμά ότι το πότε θα κλείσει η 2η αξιολόγηση είναι μάλλον δυσδιάκριτο.

Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο εκλογών εντός των επόμενων 2-3 μηνών, αν και δεν είναι το πιθανότερο. Όπως εκτιμά ο ίδιος, η αγορά θα παραμείνει πάνω από τις 580 μονάδες τουλάχιστον για αυτήν την εβδομάδα, ενώ η περιοχή των 620-635 μονάδων αποτελεί καθοριστική αντίσταση. Προβληματίζει η περίπτωση της Ιταλίας, όπου ο FTSE MIB έχει ήδη υποχωρήσει κατά 25% από αρχές του χρόνου λόγω τραπεζικού κλάδου.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ανακάμπτει σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 2,96%, με την Πειραιώς να την ακολουθεί με +2,30% και την Εθνική να βρίσκονται στο +2,03%. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Eurobank, ΔΕΗ και Λάμδα, ενώ πια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, μόνο οι απώλειες της Τιτάν ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Jumbo, Aegean, ΕΧΑΕ, Folli Follie, Σαράντης, Μυτιληναίος και Motor Oil.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια