Χαλκιδική: Εκεί όπου η ομορφιά συναντά την παράδοση

Του Βασίλη Τσεκούρα

651

Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της γίνεται την άνοιξη ακόμα πιο έντονη. Το Πάσχα η Χαλκιδική φοράει τα γιορτινά της και μας προσκαλεί να περάσουμε τις άγιες μέρες σε ένα μεγίστου κάλλους φυσικό τοπίο, με συντροφιά τα παραδοσιακά έθιμα, που τηρούνται από τους ντόπιους για πολλές γενιές και μένουν αναλλοίωτα μέχρι σήμερα. Αυτά θα μας μυήσουν στο πνεύμα των ημερών.

 Το κάψιμο του Ιούδα

 Το κάψιμο του Ιούδα, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αναβιώνει κάθε χρόνο και στο Γομάτι. Το Μεγάλο Σάββατο στην πλατεία του χωριού στήνουν έναν φανό που αποτελείται από τρία πεύκα 25 μέτρων και τον γεμίζουν κλαδιά κρεμώντας από την κορυφή του Ιούδα.

Τα μεσάνυχτα, και όταν λέει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη», ανάβουν τον φανό για να κάψουν τον Ιούδα και το κακό και ένα φαντασμαγορικό θέαμα πλημμυρίζει την πλατεία. Το ίδιο σκηνικό στήνεται στο Χανιώτη και στο Πευκοχώρι.

Το «καντάρι» στην Αρναία

 Στην Αρναία αναβιώνουν τις ημέρες του Πάσχα από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία ποικίλα έθιμα, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν τη ρίζα τους από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Την πρώτη μέρα όσοι περάσουν από την Αρναία θα φιλοξενηθούν στην πλατεία από τους νέους του χωριού, που με παραδοσιακές ενδυμασίες κερνούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά και πίτες.

Τη δεύτερη μέρα αναβιώνει το έθιμο του «κανταριού». Κάτω από τον μεγάλο πλάτανο στην πλατεία της Αρναίας κρεμιέται ένα «καντάρι», ζύγι δηλαδή και περνούν όλοι για να ζυγιστούν, αφού πρώτα κεραστούν με λουκούμι και κόκκινο αυγό, ώστε να διαπιστωθεί ποιος έφαγε περισσότερο το Πάσχα. Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν το μεγαλύτερο βάρος και ως έπαθλο παίρνουν από μια κατσαρόλα, με τον πρώτο να κερδίζει τη μικρότερη και τον τρίτο τη μεγαλύτερη, για να συναγωνιστεί ως την επόμενη χρονιά τον πρώτο.

Ο χορός στην Ιερισσό

 Την Τρίτη του Πάσχα γιορτάζεται «του μαύρου νιου τ’ αλώνι». Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό.

Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκελευτό» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την Επανάσταση του 1821.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια