Χαλαρώνουν τα capital controls

661

Η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία συνέβαλε καθοριστικά στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαριθμώντας τα μέχρι στιγμής βήματα της σταδιακής άρσης των τραπεζικών περιορισμών.

Όπως υπενθυμίζεται, από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, με σειρά Υπουργικών και Κανονιστικών Αποφάσεων με τελικό σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας κεφαλαίων με τρόπο που να διασφαλίζει την ευστάθεια του συστήματος.

Kατά την πρώτη περίοδο, μετά την επιβολή των ελέγχων,  στόχος της χαλάρωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν η ομαλότερη δυνατή λειτουργία του παραγωγικού ιστού και η ενίσχυση και στήριξη της επιχειρηματικότητας,  ιδίως δε των μικρομεσαίων και νέων επιχειρήσεων.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά – συνεχίζει –  με την τελευταία Υπουργική Απόφαση και συγκεκριμένα  με την πλήρη άρση του περιορισμού για την πρόωρη, μερική  ή ολική αποπληρωμή δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα (ουσιαστικά καταργείται ο ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.)

Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις που αφορούν την ανάληψη μετρητών σημειώνεται πρόοδος σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα των κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα. Πρόοδος σημειώνεται, τέλος, και στον τρίτο πυλώνα, εκείνον της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια