Φόβοι για κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα – Ανησυχία για τις υπερτιμημένες μετοχές

Τι αναφέρει στην μηνιαία έρευνά της η Bank of America Merrill Lynch

729

Κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα φοβούνται οι διεθνείς επενδυτές και παράλληλα εκφράζουν ανησυχία για τις υπερτιμημένες μετοχές στα μεγάλα χρηματιστήρια. Αποτέλεσμα να έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch στο περιβάλλον 208 fund managers, με 579 δισ. δολ. κεφάλαια υπό διαχείριση. Επίσης, σύμφωνα με την BofA, οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι μετοχές βρίσκονται στα πιο υπερτιμημένα επίπεδα από το 2000, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα σε συνδυασμό, βρίσκονται κοντά στο πιο υπερτιμημένο επίπεδο της ιστορίας τους.

Πρόβλημα από τα υψηλά επιτόκια

Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στα ομόλογα, τις μετοχές αλλά και τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν τοποθετημένοι στις αναδυόμενες αγορές λόγω των σχετικά υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν, και για τον ίδιο λόγο αύξησαν την έκθεσή τους στα μετρητά, όπως επισημαίνει η BofA.

Πιο αναλυτικά, οι θεσμικοί αύξησαν τις θέσεις τους σε μετρητά στο 5,5% του χαρτοφυλακίου τους σε μέσο όρο, κοντά στο υψηλό έτους και το 5,8% που σημειώθηκε τον Ιούλιο. Το 42% των διαχειριστών δηλώνει bearish για τις αγορές. Η αυξανόμενη προτίμηση για τα μετρητά συμβαίνει παρόλο που η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία ενισχύεται, με το 26% των fund managers να αναμένουν βελτίωση της ανάπτυξης το επόμενο έτος, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και εννέα μήνες.

Ενώ το 83% αναμένει τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Ιαπωνία να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα κατά το επόμενο έτος, το 61% προετοιμάζεται για πολύ υψηλότερες αποδόσεις στα διεθνή 10ετή ομόλογα (από 47% τον Αύγουστο).

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια