«Φωτιά» στη Γαλλία για τα εργασιακά – Σε κινητοποιήσεις και οι αστυνομικοί για άσκηση βίας σε βάρος τους!

785

Επί εβδομάδες παραμένουν στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα μέχρις ότου αποσυρθεί η εργασιακή μεταρρύθμιση.  Η χώρα έχει απορρυθμιστεί λόγω των απεργιών ενώ οι εικόνες χάους από τις συγκρούσεις των αρχών με τους διαδηλωτές είναι καθημερινές. Στα Ιλίσια Πεδία όμως δεν φτάνουν ούτε καν οι ιαχές, αφού η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει.

Οι απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια της Γαλλίας περιόρισαν στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και προκάλεσαν τη ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία. Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους, οι οποίες θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.  Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει την Τρίτη, με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

)
)

Οι απεργίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αίσθηση προκαλεί η απόφαση των αστυνομικών να προχωρήσουν σε σειρά  κινητοποιήσεων καταγγέλλοντας βία σε βάρος τους από μερίδα διαδηλωτών.Το αστυνομικό συνδικάτο «Συμμαχία» καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε αυξανόμενο «μίσος κατά των αστυνομικών» και ζήτησε να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση των αστυνομικών στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου τις περασμένες εβδομάδες σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ αστυνομικών και νέων που έριχναν βόμβες μολότοφ και πέτρες τις οποίες αποσπούσαν από το λιθόστρωτο. Πάντως ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό απαγόρευσε αντιδιαδήλωση από οργάνωση που κατηγορεί την αστυνομία για βαναυσότητα.

Υπενθυμίζεται πως η  κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του  Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Οι αλλαγές στη νομοθεσία έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς υπό τον κ. Βαλς υποστηρίζει ότι η αλλαγή θα ενθαρρύνει εταιρείες να προσλαμβάνουν ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που παραμένει πάνω από το 10%. Ο προερχόμενος από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Φρανσουά  Ολάντ έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας εάν δεν σημειώσει επιτυχία στην καταπολέμηση της ανεργίας, όμως επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα υπονομεύσει πλήρως τις προδιαγραφές προστασίας που περιλαμβάνονταν εδώ και δεκαετίες στη γαλλική εργατική νομοθεσία.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια