Φοιτητικές εκλογές: Η ΔΑΠ, η αποχή και τα ευτράπελα στο κέντρο της Αθήνας

784

Πρωτιά της ΔΑΠ καταγράφηκε στις φοιτητικές εκλογές, παρά τη διάσπαση της φοιτητικής παράταξης.

ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ πρωτοπορία, η οποία ουδέποτε είχε εμφανιστεί στις φοιτητικές εκλογές, κατέβηκαν ξεχωριστά σε 87 σχολές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάσπαση μετά το «ξήλωμα» της νεολαίας και την προσπάθεια επανίδρυσης του από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΔΑΠ καταλαμβάνει για 30η χρονιά την πρώτη θέση.

Οι φοιτητές των συλλόγων αυτών εξέδωσαν επιστολή, υπό τον τίτλο «Η ΟΝΝΕΔ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει», στην οποία αναφέρουν τους λόγους της διαφοροποίησής τους.

«Είμαστε Νέες και Νέοι, Δαπίτισσες και Δαπίτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες από όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε στις αρχές του φιλελευθερισμού, στις αξίες της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικής πρωτοβουλίας… Τα προγράμματα Socrates και Erasmus, η κατάργηση του Ασύλου, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι ιδέες και προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που πολλές εφαρμόστηκαν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολούθως παίρνουν θέση για τα γεγονότα της ΟΝΝΕΔ και εξηγούν την κίνησή τους: «Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι πέρα και πάνω από καταστάσεις, συμφέροντα και πρόσωπα. Η ΟΝΝΕΔ ούτε κλείνει, ούτε διαγράφεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν πάντα πρώτες, πάντα μπροστά… Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Γι’ αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».
Η νεολαία που καταγράφεται ως ΟΝΝΕΔ σε ανακοίνωσή της χτες το βράδυ σημειώνει πως «η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη και είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που αν και βασικοί παράγοντες για πολλά χρόνια του πολιτικού συστήματος έχουν ευθύνη σε μεγάλο  βαθμό για την απαξίωση του προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα τις πολιτικές νεολαίες.»

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα AEI 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΚΣ

Σε 185 απο 199
2016 2015 Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ 48057 – % 55809 – % -7752 0.00%
ΕΓΚΥΡΑ 46273 – % 53731 – % -7458 0.00%
ΑΚΥΡΑ 1784 – % 2078 – % -294 0.00%
ΛΕΥΚΑ 1131 2.44% 1252 2.33% -121 0.11%
ΠΚΣ 9660 20.88% 10953 20.38% -1293 0.50%
ΔΑΠ 14172 30.63% 19276 35.88% -5104 -5.25%
ΟΝΝΕΔ 4428 9.57% 0 0.00% -%
ΠΑΣΠ 5146 11.12% 6182 11.51% -1036 -0.39%
ΜΠΛΟΚΟ 448 0.97% 0 0.00% -%
ΕΑΑΚ 4011 8.67% 7711 14.35% -3700 -5.68%
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 3247 7.02% 0 0.00% -%
ΛΟΙΠΑ 4030 8.71% 8357 15.55% -4327 -6.84%

 

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η οποία στις περσινές εκλογές αναδείχθηκε για 29η χρονιά πρώτη δύναμη, κυκλοφόρησε αφίσα με σύνθημα «Βουλιάξτε τους φελλούς».

η φετινή αφίσα της ΔΑΠ
η φετινή αφίσα της ΔΑΠ
Η αφίσα της ΔΑΠ το...1986! Μας γελούν τα μάτια μας;
Η αφίσα της ΔΑΠ το…1986! Μας γελούν τα μάτια μας;

 

 

Από την πλευρά της, η Πανσπουδαστική, η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στις 18 Μάη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και κεφαλαίου».

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, τα αριστερά σχήματα ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ κατεβαίνουν μαζί στις φοιτητικές εκλογές με στόχο την ισχυρότερη παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη δύναμη για ακόμη μία χρονιά αναδεικνύεται η αποχή καθώς περίπου οι μισοί φοιτητές, πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης δεν πήγαν να ψηφίσουν. Φοιτήτρια της Νομικής που ήτα στην εφορευτική επιτροπή έκανε λόγο για υπερβολικά χαμηλή προσέλευση πρωτοετών, πρωτοφανή στα χρονικά της σχολής.

Δεν έλειψαν και τα… ευτράπελα. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο χώρος έξω από το Παιδαγωγικό, αρχής γενομένης από μερικές μολότωφ, οι οποίες πυροδότησαν ξέσπασμα από μεριάς των αστυνομικών δυνάμεων, που ανταπέδωσαν τα ουρά με δακρυγόνα. Υπήρχαν πληροφορίες για δύο τραυματίες από άλλη επίθεση στη Νομική -ενώ ακυρώθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο. Πολύ πριν βραδιάσει, ένας αριστερός (ΕΑΑΚ) φοιτητής Νομικής-μήπως δεν ήταν μόνο ένας;- με τραυματισμένα χείλη είπε «Συνάδελφοί μου κι εγώ πέσαμε θύμα ξυλοδαρμού από άγνωστα άτομα, που μπορεί να προέρχονται από τον αναρχικό χώρο, κοινώς μπαχαλάκηδες,  αλλά ίσως και από κάποια μεγάλη παράταξη που, για δικούς της λόγους, θέλει να δημιουργεί πανικό, συνεδεδεμένο μια ζωή με την αριστερά»

Κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνονται «μυστήρια» περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με αυτό που θέλουν να δείξουν: εκτός από τους αριστερούς και τους αναρχικούς, «παίζουν» ξύλο-ιστορικό μάλιστα- και οι ΔΑΠίτες, αλλά και οι ΠΑΣΠίτες, οι οποίοι έκαναν δειλή επανεμφάνιση φέτος σε αρκετές σχολές, στις οποίες πέρσι και πρόπερσι δεν είχαν κατεβεί.

Διάφορα ειδησεογραφικά sites ενημερώνουν ότι… ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν επεισόδια και φθορές στη Νομική, το Πάντειο Πανεπιστήμιο-όπου οι εκλογές είχαν ήδη ακυρωθεί- και το Παιδαγωγικό. Επενέβησαν τα ΜΑΤ, που απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς την περιοχή των Εξαρχείων, των οποίων, για ακόμα μια φορά, κάδοι σκουπιδιών τυλίχτηκαν στις φλόγες. Ποιοι είναι, άραγε, αυτοί οι κουκουλοφόροι; Διατηρώ την αίσθηση πως οι αναρχικοί των Εξαρχείων λίγο νοιάζονται για τος φοιτητικές εκλογές…

Σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ δηλώνει σχετικά: «Διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων από νωρίς το πρωί των εκλογών εισέβαλαν σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας δράση για λογαριασμό παρακρατικών και άλλων μηχανισμών προκειμένου να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή των φοιτητών στις Φοιτητικές και Σπουδαστικές Εκλογές. Οι ενέργειες τους είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών και την ακύρωση των φοιτητικών εκλογών στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, αντίθετα αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση και τη διάλυσή του. Απάντηση σε τέτοια φαινόμενα είναι το δυνάμωμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, το δυνάμωμα της πάλης απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης- ΕΕ- κεφαλαίου στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.»

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που δεν φοβήθηκαν από τις επιθέσεις κουκουλοφόρων και θέλησαν να εκφραστούν μέσα από τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών κρατώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες ψηλά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΠ. Επίσης,  κατηγορεί τον Σύριζα ότι, όχι μόνο ανέχεται το φαινόμενο της αναρχικής βίας, αλλά υποθάλπει και υποκινεί αυτές τις ομάδες, με σκοπό την είσπραξη μικροπολιτικών οφελών. Παράλληλα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «νεκροθάφτη» των ονείρων των φοιτητών και καλούν όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν στη διαδικασία για να αποφασίσουν οι ίδιοι με την ψήφο τους ποια Ανώτατη Εκπαίδευση επιθυμούν.

Όπως κάθε χρόνο δεν εκδόθηκαν κοινά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η κάθε φοιτητική παράταξη να εκδίδει τα δικά της πανηγυρίζοντας για την νίκη. Περιμένουμε ακόμα τα επίσημα αποτελέσματα για τη Νομική σχολή, ελπίζοντας τα ευτράπελα-στα οποία διακρίνεται, λόγω ίσως και της θέσης της στο κέντρο της Αθήνας- να μη λάβουν συνέχεια. Όπως λένε στο axiaplus.gr φοιτητές που ξενύχτησαν όλη νύχτα, τα αποτελέσματα βγήκαν, απλώς όχι επίσημα, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΑΠ και με 25 μονάδες διαφορά, αλλά στη δεύτερη θέση, την Ενιαία Αριστερή Κίνηση.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια