Υψηλές απαιτήσεις των τραπεζών από το Mega

284
Demonstration by laid off employees of Mega Channel TV station, outside its headquarters, in Athens, on Dec. 29, 2015 / Διαμαρτυρία απολυμένων εργαζομένων του Mega Channel έξω απο τα κεντρικά στούντιο του σταθμού, στην Αθήνα, στις 29 Δεκεμβρίου, 2015

Απαιτήσεις με υψηλότατο κόστος περιλαμβάνει η απάντηση των τραπεζών προς τους μετόχους της Τηλέτυπος. Οι τράπεζες διεκδικούν τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων ως και τις 31 Μαρτίου 2018, το κούρεμα στις απαιτήσεις των προμηθευτών στο 75%, τη δέσμευση πως θα πληρωθεί το δάνειο των 85 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, ώστε με τα 6 εκατ. ευρώ που έχουν βάλει οι μέτοχοι να φτάσει τα 21 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δεσμεύονται για τη διάθεση κεφαλαίου κίνησης. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτές οι απαιτήσεις έχουν κατατεθεί και ενώ στους δεσμευμένους λογαριασμούς εξακολουθούν να έρχονται χρήματα από τη μετάδοση διαφημίσεων.

Εν τω μεταξύ, τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του Mega και τις τράπεζες παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, «ελπίζοντας ότι η κατάληξη θα είναι αίσια και ο σταθμός θα επαναλειτουργήσει». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η παράταση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους μετόχους του «MEGA» και τις Τράπεζες, με ζητούμενο την διασφάλιση βιώσιμης λύσης για τον τηλεοπτικό σταθμό και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί άλλοθι με θύματα τους εργαζόμενους».

Η ΕΣΗΕΑ καλεί «τους βασικούς μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. κ.κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη και Ευάγγελο Μαρινάκη, καθώς και τους τραπεζίτες, οι οποίοι διεξάγουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις, να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους έναντι των 450 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η άμεση διασφάλιση της μισθοδοσίας είναι υποχρέωσή τους και δεν μπορούν να αρνούνται να την εκπληρώσουν.

Οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του «MEGA» παραμένουν απλήρωτοι επί 14 μήνες, έχοντας ξεπεράσει όλα τα όρια ανοχής, αντοχής και αξιοπρέπειας. Αποτελεί πρόκληση να εισπράττονται διαφημιστικά έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων όλους αυτούς τους μήνες, βελτιώνοντας τη θέση των μετόχων και των Τραπεζών και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι και να πένονται».

Ένα πρόστιμο και μία απαλλαγή

Το Mega παραβίασε κατ’ εξακολούθηση την ισότιμη μετάδοση όλων των απόψεων στα δελτία ειδήσεων λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, αποφάνθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο συνεχίζει την εξέταση των φακέλων για τις καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στην Αρχή. Συγκεκριμένα, το Mega καταγγέλθηκε για τα ρεπορτάζ μπροστά σε ATM και τους κραυγαλέους τίτλους κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων.

Για την παράβαση αυτή το ΕΣΡ, με απόφαση της πλειοψηφίας, επέβαλε στο Mega πρόστιμο 20.000 ευρώ, δηλώνοντας πως η στάση του καναλιού ήταν «εκ προθέσεως». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση αναφέρει πως κατά τη διάρκεια μίας ημέρας μεταδόθηκε επτά φορές μια δήλωση καθηγητή για τις ολέθριες συνέπειες του «Όχι» στο ευρώ.

Αντιθέτως, απέρριψε καταγγελία για τις πολιτικές εκπομπές που μεταδόθηκαν μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας πως καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών προ του δημοψηφίσματος μεταδόθηκαν πολλές πολιτικές εκπομπές, στις οποίες υπήρξαν έντονοι διάλογοι και σύγκρουση για το «Ναι» ή το «Όχι», οπότε δεν παραβιάστηκε η νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης και προβολής όλων των απόψεων.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια