Υπό την απειλή κοινοβουλευτικής ήττας η κυβέρνηση για την αλλαγή φύλου από τα 15

346

Με τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου για την διόρθωση φύλου να βρίσκεται στον «αέρα» καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής ξεκινά ο τελικός γύρος συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στη μία το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κοινοβουλευτικής ήττας καθώς, εκτός της άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 – διαφωνώντας  με την «φυλομετάβαση» ανηλίκων – με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη). Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».

Υπο αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί κοινοβουλευτικά «μαξιλαράκια» στους έξι βουλευτές του Ποταμιού, στην δεξαμενή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών και σε όσους εκ της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίσουν να διαφοροποιηθούν από την γραμμή του κόμματος που προσανατολίζεται να καταψηφίσει.

Προβληματισμένοι οι κυβερνητικοί βουλευτές

Τσίπρας και άδεια έδρανα = Απόσυρση διάταξης για 15χρονα;

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια απέφυγε να αναφερθεί στην διάταξη που αφορά τους ανήλικους και που σχεδόν μονοπωλεί την δημόσια συζήτηση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι την ώρα που μιλούσε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου 45 βουλευτές δείχνει και το κλίμα δυσθυμίας που επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και την χωρίς διαβούλευση ενέργειά της να προσθέσει τους ανήλικους στο νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και κομματικά στελέχη δεν απέκλειαν νέες αλλαγές κατά την σημερινή συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε χθες νομοθετική βελτίωση εξειδικεύοντας τις ειδικότητες του ιατρικού προσωπικού που θα γνωμοδοτεί για την διόρθωση φύλου ανηλίκων, χωρίς ωστόσο να «κάμψει» τις ισχυρές ενστάσεις.

Δεν ήταν γεμάτα τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός

Σενάρια αλλαγών

Πλέον, τα επικρατέστερα σενάρια αλλαγών έχουν ως εξής:

-«Σπάσιμο» του άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά ώστε να μην κινδυνεύσει με καταψήφιση και το δικαίωμα φυλομετάβασης ενηλίκων. Θα «απομονωθεί» σε ξεχωριστό άρθρο η αλλαγή φύλου 15χρονων και 16χρονων ώστε να συγκεντρωθούν εκεί οι όποιες διαφωνίες.

-Απόσυρση της παραγράφου για τους ανήλικους ώστε να αποσυρθούν και οι ενστάσεις των ΑΝΕΛ και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει η πλειοψηφία των 153.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετρούν τα «κουκιά»

Πάντως, το νομοσχέδιο ως έχει κινδυνεύει με «ακύρωση» καθώς η πιθανή καταψήφιση του άρθρου 3, καταργεί τον «πυρήνα» του νομοθετήματος ακόμα και αν επί της αρχής λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 146 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνοντας παράλληλα στην Βουλή δική της πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα διόρθωσης φύλου μόνο για άτομα άνω των 18 ετών υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, αναμένεται να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη,  Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει επτά επιπλέον ψήφους και στη χειρότερη έντεκα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά σκέφτεται να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.

Κρίσιμη η απόφαση της ΔΗΣΥ

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του κόμματος ασκούνται ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή».  Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως, από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τους κ.κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Μπαργιώτα να υπερψηφίζουν. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στις 09:30, κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος.

Εάν, τελικά η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα

Να σημειωθεί ότι τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου θα μπουν στην μέγγενη της ονομαστικής ψηφοφορίας, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου. Το πρώτο άρθρο περιγράφει τα δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, το δεύτερο τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, το τρίτο τις προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (σ.σ. ηλικιακά όρια κλπ) και το τέταρτο την διαδικασία.

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τις αριστερές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «καυτηρίασε» ήπια την στάση της Εκκλησίας και απηύθυνε στην ΔΗΣΥ έκκληση στήριξης των προωθούμενων διατάξεων.

Ωστόσο, απέφυγε να συμπεριλάβει στην περίπου 1.800 λέξεων ομιλία του οποιαδήποτε αναφορά για την δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους, που συγκεντρώνει το σύνολο των «πυρών» από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, για να προσθέσει: «Για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας. Που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα,  στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας. Καμιά παράδοση, όμως, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά».

«Στο ρου της ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στην διαρκή αντιπαράθεση. Από τη μία ένα κατεστημένο σύστημα αρχών, ιδεών και πρακτικών, και από την άλλη με τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία. Σε αυτή την αντιπαράθεση, οι αρνητές της συλλογικής προόδου κατέφευγαν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι «έτσι έχουν τα πράγματα». Έτσι τα όρισε κάποιος ή κάποιοι να είναι» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «Και υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης αυτών των ανθρώπων που τους συναντάμε στο διάβα του χρόνου. Είναι η βαθιά πίστη τους στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή που πρόσφατα ανακάλεσε και ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο απολύτως ανατριχιαστικό αλλά ευθύ, στη ΔΕΘ. Ή όπως έγραψε πρόσφατα και πιο παραστατικά, ένας επιφανής νεοφιλελεύθερος, ότι «το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα».

Τοποθετώντας, βέβαια, όπως και όλοι όσοι εμφορούνται από αντίστοιχη ιδεολογία, τον εαυτό του στα λιοντάρια. Εμείς, λοιπόν, τι να κάνουμε αγαπητοί φίλοι, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «όσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα. Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».

Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση είπε «αν το ερώτημα προς την κυβέρνηση απαντάται με παρρησία και ευθυκρισία, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση ποιός θα το απαντήσει ;

Γιατί είναι ερώτημα αμείλικτο και δε χωράν υπεκφυγές :

Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας;

Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων ;

Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;

Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ.

Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε.

Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.  Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη;  Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης; Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;…

Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας…

Γιατί στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.

Και έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών  δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Κάλεσμα στην Κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «χαίρεται ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές πειθαρχίες. Κάποια στιγμή, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές».

»Εσείς παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα, αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές.  Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση, που έχει κάνει πράξη το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.  Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών».

«Μένουμε Ευρώπη»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προσχωρεί στο στρατόπεδο του «Μένουμε Ευρώπη» εξηγώντας ωστόσο ότι «γιατί για εμάς το «μένουμε Ευρώπη» δεν σημαίνει μένουμε στα μνημόνια. Δεν μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα. Γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές.Για μας λοιπόν το να μείνουμε Ευρώπη, σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα από όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις τις αγκυλώσεις τις αδικίες και να βγούμε από τα μνημόνια. Και σημαίνει: μεταρρυθμίζουμε τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Γνωρίζουμε καλά, ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια