ΥΠΕΞ: Εξονυχιστικούς ελέγχους σε ΜΚΟ

749

Δύο εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Αττικής, συνολικού ποσού 202.000 ευρώ, εισέπραξε το υπουργείο Εξωτερικών από τη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών, για δυο προγράμματα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership», τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Οι εγγυητικές επιστολές είχαν εκδοθεί το 2008. Τα προγράμματα είχαν χρηματοδοτηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ)».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού μεταξύ της ΥΔΑΣ και της Τράπεζας Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι σχετικές ενέργειες εντάσσονται «στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2015 για την ύπαρξη διαφάνειας όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από την ΥΔΑΣ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010».

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ’ ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους ΔΟΥ στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ.

Δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια