Υπέρ της απλής αναλογικής η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

527

Υπέρ της μεταβολής του εκλογικού νόμου και την καθιέρωσης του συστήματος της απλής χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, τάχθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο, εξετάστηκε επίσης, το ενδεχόμενο το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή να μειωθεί, ενώ συζητήθηκε και η παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη.

«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα, δεν θα αιφνιδιάσουμε κανένα» τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας παράλληλα, ότι θα επιδιώξει σύγκλιση για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Πάντως, η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, όταν και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.»

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια