Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την εκταμίευση της δόσης

641

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την εκταμίευση της δόσης.

«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εν μέρει έγκριση του ποσού της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε την μερική αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, με τις όποιες αποφάσεις για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ποσού να μετατίθενται πλέον για τις 24 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα, έτσι μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης 1,1 δισ. ευρώ. Υπήρχε συμφωνία ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλά. Τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν, για τεχνικούς λόγους, να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Όταν τα στοιχεία αυτά συγκεντρωθούν και είναι διαθέσιμα, η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού θα αποφασιστεί στο EWG που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Ερώτηση: Η τμηματική πληρωμή θα προκαλέσει πρόβλημα;

Δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα, έτσι μπορεί να εκταμιευτεί το 1,1 δισ. ευρώ τώρα και το υπόλοιπο ποσό στις 24 Οκτωβρίου.

Ερώτηση: Ο επιμερισμός της δόσης οφείλεται στα προαπαιτούμενα;

Όχι μόλις το είπα. Όλα τα προαπαιτούμενα, και τα 15 έχουν τελειώσει, έχουν ολοκληρωθεί. Το υπόλοιπο ποσό είναι για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε, ακόμα κι αν το θέλαμε πολύ, αφού τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια