Τσακαλώτος Αχτσίογλου: Αγώνας δρόμου για συμφωνία- Τι ζητούν οι δανειστές

270

Τους βουλευτές των ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Οικονομίας και Εργασίας ενημέρωσαν για δύο περίπου ώρες οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου.

Η συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο όροφο της Βουλής αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Από αρκετούς βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση εκφράστηκε αγωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου και της πορείας των διαπραγματεύσεων, «με στόχο να κλείσουν τα τεχνικά θέματα και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος». Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα τα μέτρα και τα αντίμετρα και ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν. Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μέτρα, αντίμετρα και πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται σε ισορροπία και εφαρμόζονται ταυτόχρονα».

Προβληματισμός και αγωνία

Ως προς το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό περιγράφεται ως κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας να γίνει εφικτό να ισοσταθμιστεί η αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής και να υπάρξει εφαρμογή βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου. Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προχωρούν μαζί μέτρα και αντίμετρα με τους οι βουλευτές σημειώνουν την ανάγκη να στηριχθούν τα πιο αδύναμα στρώματα και ταυτόχρονα να υπάρξει και αναπτυξιακή προοπτική.

«Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μία βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία», ανέφεραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ζητούν οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας  ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες  ότι οι δανειστές είναι αμετακίνητοι αναφορικά με τα εργασιακά.

Ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι Θεσμοί απαιτούν εδώ και τώρα τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ.

Επίσης, υποστήριξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των συντάξεων.

Πρόσθεσαν ότι επόμενος στόχος είναι η παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια