Τσίπρας: Το ΔΝΤ να μην ζητά μέτρα για μετά το 2019 αλλά να πιέσει για τα πλεονάσματα

209

Επίθεση στο ΔΝΤ το οποίο κατηγόρησε για αντιδημοκρατική στάση αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της τελευταίας για το 2016 Συνόδου Κορυφής.

Παράλλληλα επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το τέλος της β΄ αξιολόγησης αλλά και για το ότι η όλη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί με την εξαγγελία για τη «μισή 13η σύνταξη» και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν θα βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Σε ερώτηση, δε, για το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που η όλη συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν χωράνε ούτε καπρίτσια ούτε εκβιασμοί ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουνε τις ευθύνες τους».

Το ΔΝΤ «πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από το 2019 και μετά, δηλαδή για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, είναι μία επιμονή αντιδημοκρατική, που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Λέω ότι είναι αντιδημοκρατική διότι κανένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο, δε θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα τέτοιο αίτημα και να αποφασίσει μέτρα, αν τυχόν χρειαστούν, για μια περίοδο μετά από τρία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάλεσε το Ταμείο να πιέσεις προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων να μειωθούν.

Επανέλαβε, ακόμα, τη θέση της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καλόντας, ξανά, το ΔΝΤ να κατανοήσει «ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το δεσμευτικό για όλους μας κοινωνικό μοντέλο, πυρηνικό στοιχείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Στην ειδική του αναφορά για τον «μποναμά» επέμεινε στο επιχείρημα ότι «η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016» αν και παρέπεμψε στην έκθεση των θεσμών κάνοντας λόγο για «παρεξήγηση» και εξηγήσεις που θα δοθούν, αν ζητηθούν, από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο πνεύμα υπενθύμισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτός που τον περασμένο Οκτώβριο «πάγωσε» μια δόση «για ένα τεχνικό ζήτημα, απολύτως δευτερεύον»

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια