Τσίπρας προς Ευρωπαίους Εταίρους: Να βοηθήσουν την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

659

Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος που ενέχει μια τέτοια πράξη, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη μιλώντας στην Wall Street Journal. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ έχουν σοβαρές διαφωνίες για τους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεχώρισε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο του για την διαχείριση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς στην Ευρώπη.

«Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος της γενναίας της απόφασης που πήρε το περασμένο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε δηλώνοντας «αλλά η Μέρκελ πήρε την απόφασή της ως Ευρωπαία ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 60.000 άνθρωποι που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω επιστροφής στην Τουρκία μετά τη διαδικασία έκδοσης ασύλου η οποία καθυστερεί παραδειγματικά.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από το ρυθμό των ροών», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου».

Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και στη WSJ έκανε ο πρωθυπουργός στις ξενοφοβικές δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη: «Αν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, δώσουμε χώρο σε αυτούς θα χάσουμε τα πάντα», είπε ο κ Τσίπρας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια