Τσίπρας: Οι επτά βασικοί πυλώνες σχεδιασμού της κυβέρνησης

444

Με επίθεση στο «παλιό πολιτικό σύστημα» ξεκίνησε την ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ μίλησε για μάχη της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

«Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να δεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας και άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Περιγράφοντας τους πυλώνες της μάχης, όπως είπε, για το κοινωνικό κράτος, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι να γίνει βαθιά τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μίλησε για δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα προανήγγειλε ότι εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες σε πολλούς δήμους της χώρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ.

Σημείωσε επίσης ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνηση αφορά την κοινωνική ασφάλιση.

Τρίτος πυλώνας είναι το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που θα ξεκινήσει το 2017. Ανακοίνωσε επίσης της επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.

Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη».

«Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη» συμπλήρωσε.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια