Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας

322

Στη ρητορική των ξένων επενδύσεων επανήλθε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Εγώ υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η χώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησαν για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιύνται στην Ιταλία αλλά και για τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την οποία υπεγράφη συμφωνία πώλησης του 100% της έναντι τιμήματος 45 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ αλλά παρέλειψε να αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγοντας να κάνει μόνο αναφορά σε μια μελλοντική επένδυση της ιταλικής εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane ύψους 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε να τις πολλαπλασιάσουμε συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την πρόθεσή του να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και «να μην αντιμετωπίζουνται με διαφορετικό τρόπο συνέργειες χωρών του Βορρά και του Νότου».

Οι δύο πρωθυπουργοί, κατά τον κ. Τσίπρα, συζήτησαν για το προσφυγικό καλώντας την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες και αποκλεισμό αλλά με διαμερισμό της ευθύνης. «Δεν μπορούμε να συζητάμε την αναθεώρηση του Σένγκεν χωρίς αναθεώρηση του Δουβλίνου» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ειδικά, δε, για την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε σημαντική χώρα για την περιοχή καλώντας την να σταματήσει μια επιθετική ρητορική και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και αναφορές στον Αντόνιο Γκράμσι για τον οποίο είπε ότι «μου αρέσει να τον διαβάζω» κάνοντας ειδικές αναφορές σε ρήσεις του όπως ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που διαλύεται το παλιό και το καινούργιο πρόκειται να γεννηθεί.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι τα οικονομικά της Ελλάδας μοιάζουν να πηγαίνουν καλύτερα και αυτό είναι σημαντικό γιατί επλήγη από την κρίση όσο καμία άλλη ευρωπαϊξκή χώρα.

Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση της Ρώμης να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα γιατί η προσπάθειά της έχει δώσει τους καρπούς της.

«Γιατί να μην υποστηριχθεί η τεράστια προσπάθειά σας;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κοιτάξει η Ευρώπη την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Τάχθηκε ακόμα υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και της σύστασης μιας θέσης ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών – θέση που υποστήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας – χαρακτηρίζοντας φιλόδοξη την ομιλία Γιούνκερ για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια