Τσίπρας: «Η Τουρκία να αφήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» [Video]

412

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό θέμα και στο πλαίσιο αυτό οι σχετικές διαπραγμετεύσεις αποτελούν δοκιμασία και για την ΕΕ, ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε με έμφαση ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, αναλύοντας τι συζητήθηκε στη Σύνοδο και επισημαίνοντας της παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την κοινή άμυνα, το μεταναστευτικό, αλλά και την οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θέτοντας στους ευρωπαίους ομολόγους του και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο των τελευταίων ημερών, τόνισε την ανάγκη τήρησης από την πλευρά της Τουρκίας των κανόνων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, ως προϋπόθεση για να δώσει η Ελλάδα νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Ευρώπη δοκιμάζεται στο Κυπριακό

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα. «Ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ αποτελεί σήμερα η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση του σεβασμού καλής γειτονίας στο Αιγαίο, όπου δυστυχώς το τελευταίο διάστημα – παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας- από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο».

Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε πως «υπογραμμίσαμε πως μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, στις εν εξελίξει συνομιλίες, στην πορεία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Πιστεύω ότι η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τις δυνατότητες της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Επισήμανε επίσης πως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση, ότι θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκεται.

Ο υπουργός δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για το Κυπριακό, όπως το τι περιμένει από τη Γενεύη, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα και την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου, τόνισε, προσθέτοντας παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Σχετικά δε με τις προσδοκίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη 2η Διάσκεψη της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός».

«Η θεώρησή μας είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα», επανέλαβε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η προοπτική λύσης περνάει μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα τους, ενώ η οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις και στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς είναι δυνατό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποδέχονται μία χώρα-μέλος και έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται υπό την απειλή της παρουσίας στρατευμάτων κατοχής και υπό την επήρεια της δυνητικής παρέμβασης μίας τρίτης χώρας».

Στο Ευρ. Συμβούλιο συζητήσαμε για την ασφάλεια & άμυνα, τις σχέσεις με Ρωσία & Τουρκία, το Κυπριακό, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, το brexit, την ευρωπαική οικονομία και το διεθνές εμπόριο, καθώς και τις αποφάσεις για το κλίμα.Ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και η εξασφάλιση του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο. Δυστυχώς η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις για μια στρατηγική συνεργασία στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος. Η ΕΕ δοκιμάζει σήμερα τις δυνατότητες της να στηρίξει το δίκαιο αίτημα μας για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και να δώσει μια νέα προοπτική στην επανενωμένη Κύπρο.Σε ότι αφορά την οικονομία, η διαχείριση της παγκοσμιοποίησης είναι μονοδιάστατη. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να γίνει ρυθμιστής της. Σήμερα συζητάμε για ενιαία στρατηγική προστατευτισμού απέναντι σε στρατηγικές επενδύσεις τρίτων χωρών, αλλά αρνούμαστε τη συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του ρίσκου, τραπεζική ένωση & ενιαία φορολογική πολιτική. Η άρση αυτής της αντίφασης πρέπει να είναι τμήμα της συζήτησης για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ. Παρακολολυθήστε τη Συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Posted by Alexis Tsipras on viernes, 23 de junio de 2017

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια