«Τρικλοποδιά» του ΔΝΤ στην Ελλάδα: Μια λεκτική αλλαγή τελευταία στιγμή αλλάζει τα δεδομένα δανεισμού

282

Περιορίζει αισθητά τη δυνατότητα νέου δανεισμού στην Ελλάδα μια λεκτική αλλαγή που επέφερε τελευταία στιγμή το ΔΝΤ στα τεχνικά κείμενα του Μνημονίου που σχετίζονται με το νέο πρόγραμμα.

Η αλλαγή αυτή που δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, σχετίζεται με το ανώτατο όριο του συνολικού χρέους για τα έτη 2017 και 2018 και με τον τρόπο που αυτό ορίζεται.

Στις διαπραγματεύσεις που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ και τους λοιπούς θεσμούς στην Αθήνα τον προηγούμενο Απρίλιο – Μάιο και στα τεχνικά κείμενα που είχε διαβουλευτεί το Ταμείο με την ελληνική πλευρά η «οροφή του χρέους» συνδεόταν με το χρέος της γενικής κυβέρνησης (ceiling on the overall stock of general government debt).

Ως οροφή είχαν τεθεί για το 2017 και το 2018 τα 325 δισ. ευρώ!

Ξαφνικά, την περασμένη Παρασκευή οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ που είχαν αποδεχθεί με την επιστολή προθέσεων τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είχε μια λεκτική τροποποίηση μείζονος σημασίας που δεν είχε γίνει αντιληπτή από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, είχε αλλάξει η διατύπωση και πλέον το πλαφόν χρέους δεν σχετιζόταν με την γενική κυβέρνηση, αλλά με την κεντρική κυβέρνηση (ceiling on the overall stock of central government debt). Κυρίως με έκπληξη διαπίστωσαν πως αυτή η οροφή παρέμεινε στην περιοχή των 325 δισ. ευρώ!

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, στο τέλος του 2016 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στα 326,8 δισ. ευρώ και το χρέος της γενικής κυβέρνησης στα 314,897 δισ. ευρώ.

Με πιο απλά λόγια, με τη νέα οροφή χρέους (της κεντρικής κυβέρνησης) που προβλέπει το νέο κείμενο συμφωνίας του ΔΝΤ η Ελλάδα κινδυνεύει αυτομάτως να υπερβεί το πλαφόν, καθώς ήδη έχει χρέος κεντρικής κυβέρνησης που κινείται στην περιοχή των 324 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, εάν ίσχυε η αρχική διατύπωση, που αναφερόταν στη γενική κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, καθώς το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι σήμερα στην περιοχή των 310 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το αρχικό όριο που είχε θέσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος, η Wall Street Journal τονίζει ότι οι παράμετροι που έχει θέσει το ΔΝΤ θα αναγκάσουν την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αντί να αυξήσει το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρεύσει.

 

Στο μεταξύ, στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, στο θέμα που ανέκυψε με το ζήτημα της «οροφής» χρέους, αλλά και σε πρακτικά θέματα σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αναφέρθηκε, νωρίτερα, από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρει.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον, «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «ταβάνι» του ελληνικού χρέους και ειδικά για το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή λεκτικού, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΝΤ για την επικείμενη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές εμφανίσθηκε μάλλον θετικός. «Όλη η σημασία των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή των χωρών στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων», είπε σχετικά και προσέθεσε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές.

«Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε μια λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε.

Ο Μάρει δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περικλείει διορία για το διάστημα εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν και ρωτήθηκε για το χρόνο της επίσκεψης της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα, δεν γνώριζε σχετικά.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια