Το φοβισμένο καθεστώς Ερντογάν στήνει επικίνδυνα παιχνίδια

842

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Ένα παιχνίδι κυριαρχίας, με εξαιρετικά σοβαρές έως και επικίνδυνες προεκτάσεις, άρχισε να ξεδιπλώνεται, ακριβώς την ώρα που ξεκίνησε να εκδηλώνεται το δήθεν πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πολιτικός με βαθιές, όσο και ακραίες ισλαμιστικές αναφορές, φαίνεται τώρα πως χρησιμοποιεί το δήθεν πραξικόπημα στο πεδίο μιας επίδειξης ισχύος, παίρνοντας πρωτοβουλίες, που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με πρακτικές και πραγματικότητες σύγχρονου και οργανωμένου κράτους, αλλά βάζουν σε περιπέτειες τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο παιχνίδι αυτό, ακόμα και η προσγείωση των «8» – πραγματικών ή όχι – στασιαστών στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί μια λακούβα, στην οποία το καθεστώς Ερντογάν θα ήθελε πολύ να δει την Ελλάδα να πέφτει. Ήδη, η Τουρκία ζει στιγμές εμφυλίου πολέμου, δίνοντας πιθανότατα την ευκαιρία στον αλλαζόνα «σουλτάνο» να εξάγει προς δυσμάς μια κρίση που ο ίδιος έστησε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο η Θράκη όσο και το Αιγαίο βρίσκονται δυτικά της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ραντάρ εντοπίζουν τρία από τα 14 «χαμένα» λένε, πολεμικά πλοία της Τουρκίας, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και στην Κωστάντζα της Ρουμανίας. Η Μαύρη Θάλασσα έχει την τιμητική της, μεταξύ άλλων, γιατί η Μόσχα έκοψε κάθε αεροπορική επικοινωνία με την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα από όλες τις πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο εδώ Τούρκος πρέσβης επιχειρεί να εκβιάσει την ελληνική κυβέρνηση με το χαρτί των «8», οι οποίοι όμως δεν προέρχονται από μία χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστηνε το εν λόγω ψηφιδωτό, ξέχασε αυτήν τη λεπτομέρεια. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν κι άλλοι Τούρκοι να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, που αφορά στο προσφυγικό.

Στη Θράκη ήδη ακούγονται κάποια ανησυχητικά σχόλια, ενώ στην πραγματικότητα το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή λέγεται ότι είχε πλήρη γνώση των όσων διέτρεξαν. Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν θα επιχειρήσει τη δημιουργία κάποιας θερμής κατάστασης για την Ελλάδα και τούτο διότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει το σχεδιασμό μερικών από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης για τη δημιουργία μεγάλου Κουρδικού Κράτους στην ανατολική πλευρά της χώρας του. Και γνωρίζει πως αν δεν εμφανίσει αντανακλαστικά, θα εξοργίσει όλους όσους τον αποθέωναν, με απρόβλεπτες για την ακεραιότητά του συνέπειες.

Αύριο ο Ερντογάν είναι έτοιμος να ανακοινώσει κάτι – όπως είπε – μεγάλο. Αν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αυτό το κάτι μεγάλο είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής, τότε είναι σαφές ότι η Ευρώπη, αλλά και το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να βγάλουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τη «σύμμαχο» χώρα και κυρίως να εμφανίσουν αντανακλαστικά.

Για το τέλος, κρατάμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Από την έρευνα στα κινητά τηλέφωνα των «8» της Αλεξανδρούπολης, προέκυψαν συμβατικές επικοινωνίες από ανθρώπους που απλώς ανησυχούσαν για την τύχη τους, ενώ ακόμα και οι διοικητές των μονάδων τους δεν τους σήκωναν τα τηλέφωνα.

Άλλο ένα δεδομένο είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν ανακάλεσε όλες τις άδειες των φιλικά προσκείμενων στον ιμάμη Γκιουλέν μέσων ενημέρωσης, απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα σε 3 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, έχει συλλάβει περίπου 10.000 αντιφρονούντες και, αναβιώνοντας βαρβαρικά ήθη και έθιμα, που ούτε ο δικτάτορας της Ουγκάντα, Αμίν Νταντά, θα τολμούσε να επιστρατεύσει, αποφάσισε να μην ταφούν οι πραξικοπηματίες.

Την ώρα όμως που ο αποκαλυπτικός ιστότοπος Wikileaks δέχεται μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση, ο επίδοξος σύγχρονος «σουλτάνος» δεν τολμά να πατήσει το πόδι του στην Άγκυρα. Γιατί άραγε;

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια