Το σχέδιο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

770

Ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018 χωρίς νέους όρους ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Η πρόταση βασίζεται στην ανάλυση του Ταμείου και δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Στο κείμενο γίνεται σαφές πως η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνδέεται με την επίτευξη των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο. Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να θέσουν προϋποθέσεις που θα υπερβαίνουν την περίοδο του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018.

Το ΔΝΤ επιμένει σε σειρά  διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων στήριξης που έχει λάβει η χώρα μας από το 2010 κι έπειτα, ώστε να μειωθεί το κόστος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Ζητά σταθερά επιτόκια που δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% έως το 2040, επιμήκυνση όλων των ευρωπαϊκών δανείων για έως 30 χρόνια και επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές για έως 20 χρόνια. Το μέγεθος επιμήκυνσης του κάθε δανείου εξαρτάται από το αν προέρχεται από το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο Μνημόνιο.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο ζητά επίσης αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, κυρίως μείωση του στόχου για μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό». Πάντως το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές στη φορολόγηση διευρύνουν τη φορολογική βάση κατά μόλις 2%, ενώ οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αφήνουν ανέγγιχτες τις κυριότερες δαπάνες και εξοικονομούν μόλις 0,6 έως 0,9% του ΑΕΠ το 2016.

Το Ταμείο εξετάζει και το αρνητικό σενάριο, όπου η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις απαραίτητες πολιτικές, με συνέπεια η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα να περιορίζονται μακροπρόθεσμα σε μόλις 1% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ προτείνει μηδενικό επιτόκιο ως το 2050 για τα δάνεια στήριξης που δόθηκαν στο δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή στην ουσία δωρεάν δανεισμό.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια