Το «πραξικόπημα» Στουρνάρα

734

Το «πραξικόπημα» Στουρνάρα με την Τράπεζα Αττικής δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου. Ειδικά όταν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μεθοδεύει «πραξικόπημα» για αλλαγή διοικήσεων σε όλες τις τράπεζες, προκειμένου να τοποθετήσει πρόσωπα αρεστά στον ίδιο, τον Ντράγκι και τους Γερμανούς.

Την απάντηση αυτή μου έδωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος όταν τον ρώτησα για τη σφοδρή σύγκρουση του Μαξίμου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυγής» με τον ευρηματικό τίτλο «Στριμώχνεται και απειλεί ο Στουρνάρας».

Ποιος γνώριζε για την έρευνα

«Η καταδρομική επιχείρηση στο σπίτι της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα ήταν γνωστή στην κυβέρνηση;» ρώτησα την ίδια πηγή. Η απάντηση που μου έδωσε είναι «ΟΧΙ», χωρίς βέβαια να γίνεται πιστευτή.

Γιατί το γραφείο του πρωθυπουργού ενημερώνεται πάντα όταν γίνονται δικαστικές έρευνες, και πολύ περισσότερο καταδρομικές επιχειρήσεις σε σπίτι ή γραφεία μεγαλόσχημων παραγόντων.

Το επιχείρημα του κυβερνητικού στελέχους ότι ο εισαγγελικός λειτουργός που έδωσε την εντολή για κατ’ οίκον έρευνα από κλιμάκιο οικονομικών εισαγγελέων δεν έχει καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μια λογική. Αλλά η σύμπτωση να διαταχθεί η έρευνα τη μέρα που ο Στουρνάρας απέρριπτε την πρόταση της κυβέρνησης για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής είναι σατανική.

Σύγκρουση διαρκείας

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι η σύγκρουση ανάμεσα στον Στουρνάρα και την κυβέρνηση θα είναι μετωπική και μακράς διαρκείας. Μέχρι τελικής πτώσεως, όπως χαρακτηριστικά αφήνει να διαρρεύσει συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η επικείμενη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να λύσει τα ζητήματα ουσίας και να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με την κυβέρνηση, και ειδικά με κάποιους υπουργούς που ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι.

Μέσο πίεσης

Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα μέσο πίεσης προς τον Στουρνάρα, αλλά όχι το μοναδικό. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος γνωρίζει ότι έρχεται καταιγίδα, αλλά δηλώνει ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Πιστεύει ότι ο Ντράγκι και οι εταίροι θα στείλουν, και μάλιστα σύντομα, μηνύματα στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται τα μηνύματα να έχει σταλεί προς την κυβέρνηση, και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η συμβιβαστική λύση για την Αττικής, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Δύσκολος ο συμβιβασμός

Το ζήτημα είναι ότι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Γιάννη Στουρνάρα δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια. Ιδιαίτερα μετά τις διαρροές των λεγόμενων σκληρών στο κυβερνητικό στρατόπεδο που αποτυπώθηκαν στα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα από αυτές τις διαρροές χαρακτηρίζεται μια κλασική περίπτωση κρατικοδίαιτου παράγοντα που βαφτίστηκε τεχνοκράτης και ο οποίος υπηρέτησε σε κρατικές θέσεις, με κυβερνητική άδεια και κυρίως κυβερνητική ασυλία.

Επιχειρούν να τον αποδομήσουν

Οι διαρροές κυβερνητικών κύκλων επιχειρούν να συνδέσουν τον Γιάννη Στουρνάρα με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Υποστηρίζουν ότι υπήρξε σύμβουλος της ΟΝΕ, σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σύμβουλος και παρασύμβουλος, σε θέσεις που απαιτούσαν κυβερνητικό διορισμό.

Οι σχέσεις του με τον Γιάννο Παπαντωνίου δεν περιορίζονται στη μεσοτοιχία που έχουν τα οικόπεδά τους στη Σύρο, αγορασμένα από παρένθετα πρόσωπα, αλλά επεκτείνονται σε κάτι παραπάνω από πολιτική και προσωπική φιλία. Άλλωστε, ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι αυτός που επέλεξε τον Στουρνάρα και τον μετέτρεψε σε παράγοντα σημιτικής διαπλοκής.

Κακουργηματικές διώξεις

Ρώτησα έναν δικαστικό παράγοντα για τη σοβαρότητα της υπόθεσης που διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και αφορά στις συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για διαφημιστικές καμπάνιες και επικοινωνία.

Η απάντηση που μου έδωσε έχει ως εξής: Από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν ενδείξεις κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, γιατί, όπως είπε, το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε τις καμπάνιες προσχηματικές για να αποκομίσουν ίδιον οικονομικό όφελος κάποιοι διαπλεκόμενοι με το σύστημα, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μου είπε, επίσης, ότι οι καταδρομικές επιχειρήσεις των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεχιστούν σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια