Το Πνεύμα της Ύλης στη Σύρο

645

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016» εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων η έκθεση ζωγραφικής του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «το Πνεύμα της  Ύλης», το Σάββατο 9 Ιουλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις  21 Αυγούστου.
Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος είναι ένας πολυσήμαντος και αυθεντικός καλλιτέχνης , ο οποίος φέρει στο DNA του το δαιμόνιο της ζωγραφικής, μετουσιώνοντας την ύλη σε μια «άλλη» μεταφυσική υπόσταση, χάρη στο εγγενές του πάθος. Διαπερασμένες από τη δημιουργική ασυγκράτητη ορμή του οι όποιες μορφές του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, πλάθονται από την ταυτισμένη με τη φέρουσα επιφάνεια της σύνθεσης ζωγραφική ύλη, που δουλεμένη με ορμή και πάθος –με τη μορφή «πάστας»– κυριεύει τον χώρο ολόγυρα, καταργώντας ως και αυτή τη φέρουσα επιφάνεια.

Ελεύθερη ερμηνεία

Η ενέργεια και το πάθος με το οποίο δημιουργεί τα έργα του αυτός ο κατεξοχήν «ελεύθερος» καλλιτέχνης μας ενθαρρύνει για μια ελεύθερη ερμηνεία, προκαλώντας δημιουργικά τη φαντασία και τον ψυχισμό μας.

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1939. Σπούδασε Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με τον Γ. Μόραλη και αποφοίτησε το 1965. Κατά την περίοδο 1969-74 εργάστηκε στη Λωζάννη και στο Παρίσι, καθώς και στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Ford. Από το 1988 είναι καθηγητής Ζωγραφικής στο ΣΚΤ του ΑΠΘ.

Κοινωνικοί προβληματισμοί

Οι πίνακές του είναι συνήθως μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, ζωγραφισμένοι με λάδι ή ακρυλικό. Επίσης έχει δώσει μεγάλα σχέδια με κάρβουνο. Η παλαιότερη θεματολογία του είχε σχέση με τους κοινωνικούς προβληματισμούς του ζωγράφου. Η ιδιάζουσα γραφή του απομάκρυνε την τέχνη του από τη ρεαλιστική περιγραφή, παρόλο που η ανθρώπινη φιγούρα παραμένει κυρίαρχο στοιχείο, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του.

 

– Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Αλτουβάς

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια