Το απίστευτο παρασκήνιο της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν!

695

Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντά στην Αγία Πετρούπολη τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη «λύπη» του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού.

Ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τους κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο κ. Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου και ο κ. Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια