Το μεσσηνιακό κρασί που θα ζήλευαν ακόμα και οι θεοί!

Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, επικεφαλής, με τον αδερφό του Στάθη, της οικογενειακής επιχείρησης «ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ», μας διηγούνται την ιστορία του αμπελώνα τους και μας μυούν στα μυστικά του εκλεκτού οίνου

3982
Βαγγέλης Ξυγκώρος στα κελάρια της "ΟΙΝΟΜΕΣΣΙΑΝΙΑΚΗΣ".

zeta-tzioti-Ζέτα ΤζιώτηΣυνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη – Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στον ευλογημένο τόπο της Μεσσήνης, επισκεφθήκαμε τους αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Ξυγκώρου. Ο Βαγγέλης και ο Στάθης στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στο οινοποιείο τους. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, και γιατί όχι άλλωστε, μας παρουσίασαν την ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα τους, πλήρως αυτοματοποιημένη πια, με στόχο την άριστη αξιοποίηση των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιού της Μεσσηνίας, συνδυάζοντας την παράδοση πολλών ετών της περιοχής με τη σύγχρονη οινολογική επιστήμη. Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος μάς μίλησε για τα θετικά στοιχεία της μεσσηνιακής γης, για το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί, καθώς και για τις ετικέτες και τις διακρίσεις της εταιρείας του.

– Κύριε Ξυγκώρε, πώς οδηγηθήκατε στα «μονοπάτια του κρασιού»;

 Ουσιαστικά ακολουθήσαμε με τον αδελφό μου τα βήματα του παππού και του πατέρα μας. Ο παππούς μας διατηρούσε οινοπωλείο στην Καλαμάτα για αρκετά χρόνια στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. O πατέρας μου, Παναγιώτης Ξυγκώρος, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επιστρέφοντας στη Καλαμάτα ασχολήθηκε με τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας των εκλεκτών καρπών της μεσσηνιακής γης (εσπεριδοειδή, ελιές, σταφύλια κ.ά.). Ένα από τα «παιδιά» του, σε αυτή τη διαδρομή 40 ετών, ήταν η ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό να αναδείξει τις εκλεκτές ποικιλίες του μεσσηνιακού αμπελώνα.

Στοίχημα μεγάλο, μιας και παρά την καθολική αποδοχή της ποιότητας των σταφυλιών της Μεσσηνίας, δεν υπήρχε μέχρι τότε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη μονάδα που να παράγει και να εμφιαλώνει οίνο στη περιοχή της Καλαμάτας. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο αδελφός μου Στάθης και εγώ μεγαλώσαμε μέσα σε αυτόν τον μαγικό χώρο. Οπότε, με το που τελειώσαμε τις σπουδές μας επιστρέψαμε και εμείς και συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι.

Βαρέλια Παλαίωσης
Βαρέλια Παλαίωσης.

 Ιστορικά συναντάμε τον  Όμηρο να αναφέρεται στους αμπελώνες της Πυλίας και τον Διόνυσο να αναφωνεί «ευοί», δηλαδή «εβίβα», δοκιμάζοντας μεσσηνιακό κρασί.

 Είναι γεγονός πως η σχέση κρασιού και Μεσσηνίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. «Καλήν τ’ Αίπειαν και Πήδασον αμπελόεσσαν» λέει ο  Όμηρος, αναφερόμενος στη γεμάτη αμπελώνες γη της Πυλίας. Ενώ, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν εδώ, στη Μεσσηνία, που ο Διόνυσος και οι γυναίκες που τον ακολουθούσαν, αναφώνησαν για πρώτη φορά «ευοί» (εβίβα), αφού δοκίμασαν το κρασί του τόπου και έδωσαν έτσι όνομα στο βουνό Εύα, που βρίσκεται στην καρδιά του νομού.

Επίσης, είναι γνωστό ότι στα ανάκτορα του Νέστορα στην Πύλο έχει βρεθεί το κελάρι όπου φυλάσσονταν τα κρασιά. Άρα μιλάμε για μια περιοχή με οινοποιητική παράδοση χιλιάδων ετών.

 Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά στοιχεία της Μεσσηνίας ώστε να παράγετε ποιοτικό κρασί και σε ποιες ποικιλίες αναφερόμαστε;

– Σήμερα στη Μεσσηνία, μαζί με τις γηγενείς ευδοκιμούν και οι πιο εκλεκτές ποικιλίες του κόσμου. Οι ποικιλίες αυτές, που έχουν εμπλουτίσει τον μεσσηνιακό αμπελώνα, βρήκαν εδώ την πιο φιλόξενη γη και τις πιο ιδανικές συνθήκες για να δώσουν, ωριμάζοντας, καρπούς που θα ζήλευαν ακόμη και οι θεοί!

Κάθε χρόνο γίνεται αυστηρή επιλογή των καλύτερων σοδειών του αμπελώνα της Μεσσηνίας, στον οποίο ευδοκιμούν σε άριστο βαθμό τόσο τοπικές όσο και κοσμοπολίτικες ποικιλίες (Cabernet SauvignonMerlotSyrahChardonnay), καθώς επίσης και των γνωστότερων ελληνικών αμπελώνων του Π.Ο.Π. «Μαντινεία»και του Π.Ο.Π. «Νεμέα».

xigoros_4xigoros_3

 Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς που δεν είμαστε οινολόγοι αλλά απλοί καταναλωτές να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό κρασί;

– Δεδομένα, πρέπει να αναζητούμε κρασί με ονοματεπώνυμο. Μας προφυλάσσει από πολλές άσχημες εμπειρίες, γιατί επιλέγουμε προϊόν που κάποιος έχει υπογράψει. Αυτή είναι η μοναδική μου συμβουλή. Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται στον χρόνο. Πάντα μας κρύβει εκπλήξεις. Όπως μοναδικός είναι και ο κάθε ουρανίσκος που το γεύεται.

Ως καταναλωτές πρέπει να ψάξουμε ποια είναι η γεύση που μας ταιριάζει, να μάθουμε να το συνδυάζουμε με το φαγητό μας, να μάθουμε να το διατηρούμε σωστά και να μη φοβόμαστε να δοκιμάζουμε νέα και διαφορετικού τύπου από αυτά που γνωρίζουμε κρασιά. Το κρασί είναι ένα μαγικό προϊόν που περιμένει τον καθέναν μας να ανακαλύψει το μυστήριό του.

«Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται στον χρόνο. Πάντα μας κρύβει εκπλήξεις. Όπως μοναδικός είναι και ο κάθε ουρανίσκος που το γεύεται»

– Τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί ώστε το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί να γίνει περισσότερο γνωστό στο εξωτερικό;

xigoros_2 Στην Ελλάδα τα τελευταία 20 περίπου χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται θεαματικά. Έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα οινοποιία, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού αμπελώνα, με σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικασίες οινοποίησης και με δυνατότητα να ανταγωνιστούν ποιοτικά τα περισσότερα κρασιά του κόσμου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι πλέον παγκόσμιος, γεγονός που έχει και τα θετικά του. Ο κόσμος εκπαιδεύεται σταδιακά, αναζητεί και απαιτεί ποιοτικό κρασί σε φυσιολογικές τιμές (κάτι που συμβαίνει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια) και καταναλώνει περισσότερο.

Μακροπρόθεσμα τελικά θα επιβιώσουν μόνο όσοι παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Με βάση αυτά και το γεγονός ότι η περιοχή μας έχει την παραγωγική δυνατότητα, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αρκετές, αρκεί να έχεις την απαιτούμενη ποιότητα και σχεδιασμό για να σε δεχθούν οι αγορές. Όσον αφορά στην ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας κινούμαστε στον τομέα αυτόν έχοντας πρώτιστη σκέψη πως ο ικανοποιημένος καταναλωτής μπορεί να λειτουργήσει ως η καλύτερη διαφήμιση.

– Μιλήστε μας για τις ετικέτες και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει η εταιρεία σας.

Σήμερα, η ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Ε. διαθέτει μία ολοκληρωμένη σειρά εμφιαλωμένων οίνων, αναδεικνύοντας τις πιο χαρισματικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, σε αρμονικό πάντρεμα ή τη καθεμία μόνη της, καλύπτοντας και τις πιο απαιτητικές γευστικές αναζητήσεις.

Πνευματικα Πιεστήρια & Δεξαμενες Ζύμωσης Οίνου
Πνευματικά πιεστήρια και δεξαμενές ζύμωσης οίνου.

Κρασιά που εκτός από την εμπιστοσύνη των οινόφιλων, έχουν βραβευτεί και αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Η σειρά Άνιμα (ετυμ. λατιν. Anima = ψυχή) αποτελείται από τις πιο γνωστές διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στη Μεσσηνία, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, ενώ η σειρά Faré (ετυμ.: Ομήρου Ιλιάδα, αρχαία ονομασία της περιοχής της Καλαμάτας) προβάλλει τις διασημότερες ελληνικές ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο, καθώς και πολυποικιλιακά κρασιά όπου οι ελληνικές με τις διεθνείς ποικιλίες σε μια αρμονική σύνθεση μας προσφέρουν μεθυστικές γεύσεις και αρώματα.

Επίσης τα νέα εμφιαλωμένα μας κρασιά Μαίναλο, Έαρ και Kanatello παρουσιάζουν πιο μοντέρνες προτάσεις ελληνικών ποικιλιών, με έμφαση στο νεανικό κοινό. Ταυτόχρονα για το 2017 έχουμε σχεδιάσει 2 νέες σειρές εμφιαλωμένων οίνων τα οποία καταρχήν θα διατεθούν στο εξωτερικό.

Από τις βραβεύσεις σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, δύο είναι αυτές που πραγματικά μας έχουν ηθικά τονώσει και ουσιαστικά βοηθήσει στη αύξηση των εξαγωγών μας.

Η πρώτη το 2007 όπου το Anima Cabernet Sauvignon απέσπασε Ασημένιο Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Mundus Vini στη Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου, όπου για πρώτη φορά οίνος προερχόμενος από το Μεσσηνιακό αμπελώνα και από οινοποιείο του νομού μας, βραβεύτηκε.

Μια διάκριση που ήρθε ως επιβεβαίωση ότι όντως τα κρασιά της περιοχής μπορούν να σταθούν επάξια στη παγκόσμια αγορά και μας βοήθησε αρκετά στη προσέγγιση πολλών πελατών στο εξωτερικό.

Η δεύτερη το 2012 όταν στο Δ.Δ. China Wine Awards, το Μαίναλο Νεμέα Π.Ο.Π. της εταιρείας μας απέσπασε Double Gold Medal και ουσιαστικά μας άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω εξέλιξη των πωλήσεων μας στη Ν.Α. Ασία.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια