Το δόλωμα και η φάκα για τα κόκκινα δάνεια

Το κρυφό σχέδιο των ξένων funds για το ενδεχόμενο να πωληθούν τα «πράσινα» δάνεια ως δέλεαρ για την απόκτηση των μη εξυπηρετούμενων...

772

 

Την επόμενη ημέρα του ελληνικού banking επεξεργάζονται εδώ και καιρό τα ξένα funds που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. Ήδη στη Φρανκφούρτη ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, SSM, κάνει φύλλο και φτερό όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Από τα μέλη των Δ.Σ., τα ανώτατα στελέχη και τους χειρισμούς τους τα τελευταία χρόνια, έως και τα κόκκινα δάνεια και τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Ως γνωστόν, τα ξένα funds που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχουν τελικό στόχο τα κόκκινα δάνεια, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, όμως, είναι το πώς θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε τα funds να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο.

Το «μυστικό» φαίνεται να κρύβεται στις εξασφαλίσεις των τραπεζών έναντι των δανείων που έχουν εκδώσει. Θεωρείται ότι οι εγγυήσεις είναι χαμηλές, άρα υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Δηλαδή, ακόμα και να μην εισπραχθεί ένα δάνειο, η εγγύηση που έχει δοθεί δεν επαρκεί για να καλύψει το ποσό. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα ακίνητα, οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης.

Το σχέδιο

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο της «Α», στον SSM κάνουν φύλλο και φτερό τα κεφάλαια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Κυρίως αυτά που μπήκαν την ύστατη στιγμή. Ο έλεγχος, θυμίζουμε, αφορά στο αν αυτά τα κεφάλαια ήταν πραγματικά ή ήρθαν με τρόπο που είναι εκτός του πλαισίου (και των κανόνων της ΕΚΤ). Αυτόν τον έλεγχο, λοιπόν, γνωρίζουν καλά τα ξένα funds, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδοθεί σ’ έναν «άτυπο πόλεμο» με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, κυρίως για την τοποθέτηση στελεχών στις διοικήσεις των τραπεζών.

Ως funds δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν διοίκηση, μπορούν όμως να αποκτήσουν έμμεσο έλεγχο τοποθετώντας πρόσωπα της δικής τους επιρροής. Έτσι, γνωρίζοντας τον έλεγχο του SSM, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες μετά τη μαζική φυγή των καταθέσεων, τα funds επεξεργάζονται το σενάριο να προτείνουν στις τράπεζες ένα σχέδιο: να βάλουν αυτά τα απαιτούμενα κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες τράπεζες, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί για τα δάνεια, που έχουν καταλήξει κόκκινα.

Στο στόχαστρο και τα «πράσινα» δάνεια

Εδώ και καιρό έχουμε αναφέρει ότι στόχος των venture funds, όπως ονομάζονται, είναι να χτυπήσουν και τα ενήμερα δάνεια, με τις τράπεζες να σκέφτονται τη διαχείριση των δανείων -κόκκινων και πράσινων- σε ένα «πακέτο». Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν ειδικοί του κλάδου, αν μια επιχείρηση έχει τρία δάνεια όπου τα δύο είναι κόκκινα και το ένα είναι ενήμερο, τότε θα μπορούν να πωληθούν μαζί, ως «τυράκι» στα ξένα funds.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα ενήμερα δάνεια στην περίπτωση που τα funds πετύχουν να φέρουν στην Ελλάδα το σχέδιο με την κάλυψη κεφαλαίων, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να ζητήσουν και ενήμερα δάνεια, τα οποία θα κάνουν πιο ελκυστικό το πακέτο, θα φέρουν περισσότερα κέρδη στα ταμεία τους, ενώ θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν με ιδιαίτερα χαμηλό ρίσκο.

Οι προβλέψεις και τα business plans

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη σε υψηλές προβλέψεις, που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ. Έχουν βάλει δηλαδή στους ισολογισμούς τους ότι δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν σχεδόν τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ένα στα πέντε επιχειρηματικά δάνεια είναι βιώσιμα, που σημαίνει πρακτικά ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πάνε στον… Καιάδα, με ορατό τον κίνδυνο του λουκέτου στις επιχειρήσεις. Κρίσιμος μήνας, φυσικά, θεωρείται ο Σεπτέμβριος, όταν και θα ξεκινήσει η διαχείριση των εταιρικών κόκκινων δανείων και κυρίως των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να υποβληθούν τα business plans, να αξιολογηθούν, και από εκεί και πέρα θα κριθεί αν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη ή όχι.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια